Pro vegany i vegetariány je tento recept volbou číslo jedna. Tento vietnamský pokrm je plný lahodné zeleniny a skvěle zkombinovaného koření, že z toho vaši přátelé vegani zůstanou úplně paf.
Co budeme potřebovat
Na vývar
- ½ ananasu (nakrájeného na velké kousky)
- Tuřín (nakrájený na kostky)
- Ředkev (nahrubo nastrouhaná)
- 3 mrkve (nahrubo nastrouhané)
- 2 pórky
- 4 lžíce citronové šťávy
- 40 g cukru
- 2 l vody
- Lžíce houbového koření
- Špetka soli
- Olej
Na polévku
- 400 g tvrdého tofu (nakrájeného na kostky)
- ½ pórku
- 5 lžic citronové šťávy
- 100 g hlívy ústřičné (nakrájené)
- 2 lžíce chilli
- Lžička houbového koření
Na ozdobu a dochucení
- Bazalka
- Klíčky fazolí mungo
- Nakrájené zelené zelí
- Nakrájené fialové zelí
- Baby špenát
- Jarní cibulka
- Koriandr
- Plátky jalapenô
Postup
- Na vývar si připravíme pórek, který omyjeme, očistíme a jeho bílou část nakrájíme na kostičky a dáme stranou
- Poté do velkého hrnce přidáme všechny ingredience na vývar, kromě houbového koření
- Směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na mírný stupeň a takto vaříme přibližně hodinu
- Když je vývar hotový, přidáme houbové koření, zamícháme a na nízkou teplotu stále necháme vařit
- V malé pánvi si rozpálíme olej a přidáme pórek a citronovou šťávu a necháme rozvonět
- Přidáme houby, tofu, chilli a dokořeníme podle našich preferencí
- Když e směs hotové přidáme jí do našeho vývaru a vaříme dalších 10-15 minut, aby se chutě prolnuly
- Uvaříme si nudle podle návodu a vložíme je do servírovací misky
- Na nudle nalijeme horký vývar a dozdobíme bylinkami, zelím, jalapeno, jarní cibulkou a fazolovými klíčky