Malé a chutné rybičky, které dodají pokrmům chuť umami.
Přečtěte si co to znamená, proč bychom ančovičky neměli zaměňovat za sardinky, do jakých pokrmů a proč bychom je měli přidávat a mnoho dalšího.
Načerpejte nové informace, díky našemu komplexnímu článku!
Co to jsou ančovičky?
Ančovičky jsou považovány za takzvané „krmné ryby“. To jednoduše znamená, že jsou to malé ryby, kterými se živí větší ryby, mořští ptáci a mořští savci.
Indický, Atlantský a Tichý oceán, stejně jako Černé a Středozemní moře jsou domovem světových zásob ančoviček. Díky jejich malé velikosti se dají jíst v celku.
Jedná se většinou o konzervované ryby v mořské soli nebo oleji, mražené či sušené, ale i v syrové podobě. Rybičky se nejprve prosolují, pak se zbavují vnitřností a hlaviček a následně se vrstvu po vrstvě naloží do sudu a prokládají se vrstvou hrubé mořské soli.
Jsou ančovičky zdravé?
Ančovičky dokážou pro vaše tělo udělat spoustu pozitivních věcí, počínaje přísunem obrovského množství omega-3 mastných kyselin, které dělají vše pro to, aby odstranily nežádoucí cholesterol, který se váže na tepny a je zodpovědný za věci jako mrtvice a infarkt.
Vzhledem k tomu, že je tato drobná rybička bohatá na minerály jako je selen a vitamín E, tak podporuje zdraví pokožky. Vitamin E může dokonce snížit riziko spálení od Slunce. Kombinace těchto minerálů pomáhá předcházet pupínkům a podporuje hladkou pokožku a zdravou pleť. Mezi další benefity patří podpora zdraví kostí, hubnutí a zdravý trávicí systém.
Složení ančoviček
- omega-3 mastné kyseliny
- vitamín D
- vápník
Nutriční hodnoty ančoviček (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
210 kcal | 0 g | 0 g | 10 g | 2,2 g | 29 g | 0 g | 3 668 mg |
Jak chutnají ančovičky?
Na rozdíl od toho, co byste mohli předpokládat, ančovičky přidané do pokrmu mu nedodají rybí chuť. Přidávají slanost a příchuť, která vedla k tomu, že jsou mnohými klasifikovány jako „umami“.
Umami se často označuje jako pátá chuť, která zvýrazňuje a doplňuje sladké, slané, slané a hořké chutě.
Když jsou ančovičky dobře zakomponovány do pokrmu, jednoduše způsobí, že chutě pokrmu jsou více zvýrazněny, než aby přidaly silnou rybí chuť.
Jaký je rozdíl mezi sardinkami a ančovičkami
Přestože jde o menší ryby, sardinky a ančovičky nejsou stejné a jsou od sebe zcela odlišné. Sardinky mají mnohem jemnější chuť a nepoužívají se k dochucení jídel stejným způsobem jako ančovičky.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g
Druh ryby | Kalorie | Tuk | Bílkoviny |
Smažené rybí filé | 1392 kJ | 19 g | 22 g |
Mořská treska grilovaná | 314 kJ | 0,5 g | 17 g |
Tuňák grilovaný | 603 kJ | 5 g | 23 g |
Losos grilovaný | 532 kJ | 5 g | 21 g |
Sardel konzerovvaná v oleji | 832 kJ | 10 g | 29 g |
Jak připravit ančovičky?
Existuje nespočet způsobů, jak ančovičky v kuchyni využít. Nejoblíbenějším způsobem je, prostě je nasekat a rychle osmahnout s cibulí, než se přidají rajčata, aby se vytvořila omáčka na těstoviny nebo pizzu.
Několik ančoviček lze také přidat do směsí z koření před přidáním hovězího nebo jehněčího masa do hrnce před tím než začneme a maso dusit
Další možností je přimíchat mleté ančovičky do olivové tapenády.
Nebo syrové ančovičky namarinovat a servírovat je jako jednoduché a chutné předkrmy. Vše, co potřebujete, jsou ančovičky, citronová šťáva, petržel, olivový olej, růžový pepř a česnek.
Tipy na recepty s ančovičkami
Salát Caesar s tuňákem a ančovičkami (připravte si tuto nejlepší caesar salátovou zálivku) |
Niçoise toasty |
Špagety s uzenými ančovičkami, chilli strouhankou a sázeným vejcem (zkuste je v kombinaci s těmito špagetami aglio oilo) |
Pečená treska se ančovičkovou drobenkou |
Pečené papriky s rajčaty a ančovičkami |
Česnekové linguine se zelím a ančovičkami (s těmito těstovinami carbonara budou taktéž perfektní) |
Rizoto s rajčaty a ančovičkami (nebo vyzkoušejte lahodné recepty na dýňové rizoto) |
Čím ančovičky nahradit?
- Worcesterskou omáčkou
- Rybí omáčkou
Jak ančovičky skladovat?
Konzervované ančovičky jsou ve skutečnosti lepší než ve skleněné nádobě, protože ryby leží, což usnadňuje jejich vyndávání, aniž bychom porušili jejich tělo. Vzhledem k tomu, že ryby obvykle ve sklenici stojí, budou mít ančovičky různou kvalitu a chuť, v závislosti na tom, kde se nacházejí.
Jedna věc, na kterou je třeba dávat pozor, když používáte konzervované nebo zavařené ančovičky, je způsob jejich skladování. I když je zřejmé, že čerstvé ryby je třeba uchovávat v chladu a rychle je spotřebovat, ančovičky jsou obecně velmi citlivé na teplo.
I když nemusí být v obchodě chlazené, je nejlepší uchovávat ančovičky po přinesení domů na chladném místě, protože při skladování v kolísavých teplotách mají tendenci se rozkládat.