Klasické arancini by sice měly být smažené, to ale neznamená, že se nedají připravit i zdravějším způsobem – upéct v troubě.
Ingredience
Rýžový základ
- 350 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného parmazánu
- 40 g másla
- špetka šafránu
- sůl
Ragú
- 100 g mozzarelly
- 100 ml bešamelové omáčky
- 40 g šunky
- sůl, pepř
Obalení
- 1 vejce
- strouhanka
Postup
- Zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte šafrán a rýži.
- Vařte přibližně 15 minut, až se vývar vyvaří a rýže bude suchá.
- Vypněte oheň, přidejte máslo a parmazán a míchejte, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Rýžovou směs dejte na plech nebo do zapékací mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
- V mezidobě si nakrájejte šunku a mozzarellu na malé kostičky.
- Po vychladnutí rýže se pusťte do tvorby koulí.
- Do dlaně rozprostřete část rýže, přidejte několik kostiček šunky a mozzarelly, přidejte malé množství bešamelové omáčky a přiklopte další částí rýže.
- Pečlivě uzavřete a namočte do rozšlehaného vejce.
- Na závěr arancici obalte ve strouhance.
- Vložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut.