Užijte si kouzlo jedné z nejoblíbenějších nudlových polévek na světě! Ač se nejedná úplně tak o čínskou polévku, ale o vietnamskou, rozhodně v tomto článku nesmí chybět, protože je tak lehká, plná chuti a naprosto návyková, že vás o ni nemůžeme ochudit.
Ingredience
- 2 velké cibule, rozpůlené
- 150 g nakrájeného zázvoru
- 10 badyánů
- 4 skořice
- 4 kardamonové lusky
- 3 hřebíčky
- 1,5 lžíce koriandrových semínek
- 1,5 kg hovězího hrudí
- 1 kg masných hovězích kostí
- 1 kg morkové kosti
- 3,5 litru vody
- 2 lžíce cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 3 lžíce rybí omáčky
- 50 g sušených rýžových nudlí – na 1 porci
- 30 g hovězí svíčkové, nakrájené na velmi tenké plátky – na 1 porci
- 3 – 5 plátků hovězího hruí (z vývaru) – na 1 porci
K servírování:
- hrstka fazolových klíčků
- thajská bazalka, 3 – 5 větviček
- koriandr, 3 – 5 větviček (nebo více bazalky)
- limetkové klínky
- jemně nakrájené červené chilli
- omáčka hoisin
- omáčka Sriracha
Postup
- Zahřejte těžkou pánvi na vysokou teplotu (bez oleje), dokud nezačne kouřit.
- Vložte cibuli a zázvor do pánve řezanou stranou dolů.
- Restujte několik minut, dokud není cibule i zázvor lehce spálený, pak otočte.
- Vyjměte a odložte stranou.
- Opečte lehce koření na suché pánvi na středně vysoké teplotě po dobu 3 minut.
- Opláchněte kosti a hrudí a poté je podlejte vodou ve velkém hrnci.
- Vařte 5 minut a poté sceďte.
- Opláchněte každou kost a hrudí pod vodou z vodovodu.
- Hrnec otřete do čista a přiveďte 3,5 litru vody k varu.
- Přidejte kosti a hrudí, cibuli, zázvor, veškeré koření cukr a sůl – voda by měla sotva pokrývat všechno.
- Přiklopte pokličkou a vařte 3 hodiny.
- Vyjměte hrudí, ochlaďte a poté uložte do chladničky.
- Vařte zbylou polévku bez pokličky po dobu 40 minut.
- Nalijte vývar do jiného hrnce, vyhoďte kosti a koření.
- Vývaru by mělo být asi 2,5 litru, pokud je ho více, zredukujte.
- Přidejte rybí omáčku, případně upravte sůl a cukr.
- Vývar by měl být, voňavý, kořeněný, slaný a lehce sladký.
- Připravte rýžové nudle dle návodu na obale těsně před podáváním.
- Vložte nudle do misky.
- Zasypte je syrovým hovězím masem a hrudím.
- Zalijte horkým vývarem – uvaří hovězí na medium rare.
- Podávejte se surovinami k servírování vedle!