Uvařte si tradiční svíčkovou jako od babičky. Vraťte se do dětských let a zavzpomínejte na tento báječný nedělní oběd.
Ingredience
- 1kg hovězí svíčkové
- 80g slaniny nakrájené na dlouhé proužky
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce octa
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 velká mrkev
- 1ks menšího celeru
- 1 střední kořen petržele
- 1 velká cibule
- 100g rozpuštěného másla
- 10 kuliček celého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- Šťáva z 1 citronu
- 1 kelímek smetany
Postup
- Začněte den předem kvůli naložení masa.
- Maso očistěte, propíchejte na dírky, do kterých nacpete slaninové proužky a osolte.
- Cibuli nakrájejte, kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém vzorku.
- Do hrnce nebo pekáče vložte maso, obalte jej nastrouhanou zeleninou, přidejte koření, česnek, citronovou šťávu, ocet a dejte přes noc do lednice.
- Druhý den rozpusťte máslo, které do hrnce nalijete. Zalijte vývarem a dejte dusit do trouby na 180°C alespoň na dvě hodiny.
- Vždy po půl hodině maso v hrnci obraťte.
- Po vyndání z trouby maso vyjměte společně se vším kořením.
- Zeleninu rozmixujte, přilijte smetanu a přiveďte k varu.
- Omáčku můžete ještě dochutit cukrem, citronem, hořčicí či čímkoliv, co máte rádi.
- Podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a brusinkami.