Babiččina svíčková na smetaně

Babiččina svíčková na smetaně

Uvařte si tradiční svíčkovou jako od babičky. Vraťte se do dětských let a zavzpomínejte na tento báječný nedělní oběd.

Ingredience

  •  1kg hovězí svíčkové
  • 80g slaniny nakrájené na dlouhé proužky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 velká mrkev
  • 1ks menšího celeru
  • 1 střední kořen petržele
  • 1 velká cibule
  • 100g rozpuštěného másla
  • 10 kuliček celého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy 
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 kelímek smetany

Postup

  • Začněte den předem kvůli naložení masa.
  • Maso očistěte, propíchejte na dírky, do kterých nacpete slaninové proužky a osolte.
  • Cibuli nakrájejte, kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém vzorku.
  • Do hrnce nebo pekáče vložte maso, obalte jej nastrouhanou zeleninou, přidejte koření, česnek, citronovou šťávu, ocet a dejte přes noc do lednice.
  • Druhý den rozpusťte máslo, které do hrnce nalijete. Zalijte vývarem a dejte dusit do trouby na 180°C alespoň na dvě hodiny.
  • Vždy po půl hodině maso v hrnci obraťte.
  • Po vyndání z trouby maso vyjměte společně se vším kořením.
  • Zeleninu rozmixujte, přilijte smetanu a přiveďte k varu.
  • Omáčku můžete ještě dochutit cukrem, citronem, hořčicí či čímkoliv, co máte rádi.
  • Podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a brusinkami.
svíčková omáčka s hovězím masem
Zdroj: czechspecials.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.