Není nic lepšího než domácí babiččina kuchyně. Každý z nás si určitě vybaví dobroty, které nám babička jako dětem vařila. Tento recept vás přenese zpátky do dětských let.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 230 g hladké mouky
- 240 ml teplého mléka
- 4 g droždí
- lžíce cukru
- velké vejce
- špetka soli
- 5 lžic oleje
Na omáčku
- 350 g lesního ovoce
- lžíce javorového sirupu nebo medu
- lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na 10 minut zapneme troubu na nejnižší teplotu, pak jí vypneme.
- Do velké mísy zapracujeme droždí s cukrem a teplým mlékem.
- Směs zpracováváme asi 30 vteřin.
- Do drožďové směsi vlijte rozšlehané vejce s moukou a špetkou soli.
- Mícháme další 2 – 3 minuty.
- Směs přikryjeme utěrkou a mísu vložíme do teplé trouby.
- V troubě jí necháme na 50 – 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- V pánvi rozehřejeme 1 – 2 lžíce oleje.
- Těsto po lžících přidáváme do pánve.
- Používáme dvě lžíce, protože by se nám těsto lepilo na ruce.
- Lívanec smažte z každé strany přibližně 2 minuty.
- Pro přípravu ovocné omáčky přidáme všechny přísady do hrnce.
- Zahříváme jí na střední teplotu asi 5 minut.
- Ovoce by mělo změknout a pustit šťávu.
- Ovocnou omáčku můžeme rozmixovat dohladka tyčovým mixérem, nebo rovnou podávat k lívancům
Lžíci ponořte do hrnku s vodou, aby se na ni směs nelepila.