Tento lehký a vzdušný moučník je z vajec, cukru, mouky a rostlinného oleje. Matcha a kakaový prášek zde slouží nejen k ochucení, ale také k vytvoření krásně barevného efektu.
Ingredience
- 3 velké žloutky
- 1 a ½ lžíce krystalového cukru
- 1 a ½ lžíce rostlinného oleje
- ½ šálku dortové mouky
- 2 a ½ lžíce vody
- 1 lžička prášku matcha (do misky 1)
- 2 lžičky prášku matcha (do misky 2)
- ½ lžičky kakaového prášku (do misky 2)
Na sníh:
- 3 velké bílky
- 2 lžíce krystalového cukru
Na ozdobu:
- 100 ml smetany na šlehání
- moučkový cukr
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Můžete namazat nebo vyložit spodní část bábovkové formy (o rozměrech 15 cm) pečícím papírem, ale nemažte její strany.
- Ve velké misce připravte mokré přísady.
- Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem.
- Poté přidejte rostlinný olej a vodu a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Do vlhkých ingrediencí prosejte dortovou mouku a šlehejte, dokud nezmizí hrudky.
- Rozdělte těsto do 3 samostatných misek.
- Přidejte 1 lžičku prášku matcha do první misky a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte 2 lžičky prášku matcha a ½ lžičky kakaového prášku do druhé misky a dobře promíchejte.
- Poslední misku nechte tak jak je.
- Ve velké nádobě vyšlehejte vaječné bílky pomocí mixéru.
- Jakmile začnete vidět jemné bublinky, pomalu přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Když vytáhnete metlu, sněhové pusinky by měly zůstat ve svislé poloze.
- Rozšlehaný vaječný bílek rozdělte na 3 stejné části.
- Jemně, ale rychle ho přidejte do 3 připravených misek s těstem.
- Opatrně promíchejte.
- Nakládejte těsto do formy v malých dávkách a co nejvíce střídejte barvy, abyste vytvořili krásný vzor (jako na fotce).
- Pečte 18-20 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Dort musí být chlazen vzhůru nohama.
- Pokud používáte 15 cm formu, okamžitě ji obraťte přes těžkou láhev.
- Pokud pečete v menší formě, položte formu dnem vzhůru na chladicí rošt.
- Před vyjmutím dortu z formy nechte úplně vychladnout.
- Použijte nůž a přejeďte jím před vyjmutím kolem okrajů.
- Dort poprašte moučkovým cukrem nebo podávejte se šlehačkou (volitelně).
- Šlehačku si připravíte tak, že pomocí elektrického mixéru vyšleháte smetanu ke šlehání spolu s cukrem, dokud se nevytvoří špičky – asi 3 až 4 minuty.
- Dobrou chuť!