Pokud chcete blízké osobě připravit něco opravdu fantastického, ale nemáte moc zkušeností s pečením, je tento recept na červenou kefírovou bábovku s mascarpone polevou to pravé pro vás. Krásně vypadá, je snadná na přípravu a božsky chutná!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 2 šálky hladké mouky
- ½ šálku krupice
- 1 a ½ šálku cukru
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce kakaa
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1 šálek kefíru
- 4 středně velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžíce červeného potravinářského barviva
- 1 lžička octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 2 šálky mléka
- 4 lžíce cukru
- 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mascarpone
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Formu na bábovku dobře vymažte máslem.
- Do střední mísy prosejte mouku, krupici, cukr, jedlou sodu, sůl a kakao.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte olej, kefír a vejce.
- Postupně přidávejte suchou směs.
- Míchejte stěrkou, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte potravinářské barvivo, ocet a vanilkový extrakt.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 50–55 minut, nebo dokud nevyndáte párátko zapíchnuté do středu bábovky čisté nebo s několika vlhkými drobky.
- Nechte vychladnout a připravte si polevu.
- Vše kromě mascarpone dejte do malého hrnce a za stálého míchání vařte na středně mírném ohni, dokud se směs nezačne vařit
- Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud směs trochu nezhoustne.
- Je to glazura, takže by neměla být příliš hustá.
- Sundejte z ohně a vmíchejte mascarpone.
- Nechte asi 10 minut vychladnout.
- Nenechávejte polevu chladnout déle, jinak zhoustne.
- Nalijte polevu na bábovku a počkejte, až ztuhne.
- Poté bábovku ozdobte oblíbeným ovocem.
- Užijte si to!
K výbornému moučníku patří i kvalitní káva. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Delonghi. Kdo vyhrál v našem srovnání?