Tradiční česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň příjemně hutná a chuťově bohatá. Pokud jste milovníky máku, potom vám nesmí ujít naše makové moučníky!
Co budeme potřebovat
- 230 g másla
- 350 g krystalového cukru
- 6 bílků
- 240 g zakysané smetany
- 230 ml citronové šťávy
- kůra z jednoho velkého citronu
- 345 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3 lžíce máku (před přípravou bábovky namočte na hodinu do vody)
Na polevu
- 115 g rozpuštěného másla
- 120 ml citronové šťávy
- 250 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte formu na bábovku.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a mák.
- Vyšlehejte máslo s cukrem.
- Přidejte vaječné bílky.
- Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a citronovou šťávu do máslové směs, míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 45 až 50 minut, dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu, čisté.
- Před vyklopením nechte bábovku alespoň 30 minut vychladnout ve formě.
- Smíchejte všechny ingredience na polevu a šlehejte do hladka.
- Polevou přelijte vychladlou makovou bábovku.