Bábovka s mákem a citronovou polevou

Bábovka s mákem a citronovou polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Tradiční česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň příjemně hutná a chuťově bohatá. Pokud jste milovníky máku, potom vám nesmí ujít naše makové moučníky!

Co budeme potřebovat

  • 230 g másla
  • 350 g krystalového cukru
  • 6 bílků
  • 240 g zakysané smetany
  • 230 ml citronové šťávy
  • kůra z jednoho velkého citronu
  • 345 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce máku (před přípravou bábovky namočte na hodinu do vody)

Na polevu

  • 115 g rozpuštěného másla
  • 120 ml citronové šťávy
  • 250 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte formu na bábovku.
  • Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a mák.
  • Vyšlehejte máslo s cukrem.
  • Přidejte vaječné bílky.
  • Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
  • Střídavě přidávejte moučnou směs a citronovou šťávu do máslové směs, míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 45 až 50 minut, dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu, čisté.
  • Před vyklopením nechte bábovku alespoň 30 minut vychladnout ve formě.
  • Smíchejte všechny ingredience na polevu a šlehejte do hladka.
  • Polevou přelijte vychladlou makovou bábovku.
Nakrájená bábovka politá lehkou glazurou na prkénku.
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.