Tato nádherná mrkvová bábovka dodává klasickému receptu nový rozměr: je ideální pro odpolední čaj, narozeniny a velikonoční pečení, nebo jako zákusek ke kvalitní kávě z nejlepšího pákového kávovaru Sencor. Proč pákový? To se dozvíte v naší recenzi.
Co budeme potřebovat
- 325 g hladké mouky
- ½ lžičky sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- 80 g sušeného kokosu
- 100 g kousků vlašských ořechů (nasekaných)
- 280 ml slunečnicového oleje
- 300 g světle hnědého cukru
- 4 velká vejce
- 300 g mrkve (oloupané a nastrouhané)
Na medovou polevu
- 60 g moučkového cukru
- 120 g plnotučného smetanového sýra
- 1 lžíce medu
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Troubu rozehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem.
- Do velké mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici, hřebíček a nové koření.
- Vmíchejte kokos a vlašské ořechy.
- Do další velké mísy dejte olej a cukr a šlehejte do bledé a husté hmoty.
- Přidejte vejce, a poté přidejte veškerou nastrouhanou mrkev.
- Vmícháme moučnou směs, těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté koláč vyklopte na mřížku, aby zcela vychladl.
- Na polevu, prosejte moučkový cukr do střední mísy a přidejte smetanový sýr, med a citronovou šťávu.
- Šlehejte, dokud nebude hladká a tekutá, a pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citrónové šťávy.
- Polevu přelijte přes mrkvovou bábovku.