Máš-li citrony udělej z nich citronádu, máš-li mnoho mrkví udělej z ní mrkvovou bábovku! Připravte si tento jednoduchý recept, který je doplněn o sladkou smetanovou polevu. A nenechte si ujít ani výborné dezerty z mrkve, podle našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 225 ml slunečnicového oleje
- 4 velká vejce
- 275 g světle hnědého cukru
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g rozinek (volitelně)
- kůra z 1 pomeranče
- 275 g hladké mouky
- 1,5 lžičky sody
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
Na polevu
- 100 g másla
- 200 g plnotučného smetanového sýra
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu.
- Nalijte slunečnicový olej a vejce do velké mísy a přidejte cukr – lehce promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a pomerančovou kůru a promíchejte.
- Přidejte mouku, sodu, kypřící prášek, zázvor, skořici a muškátový oříšek a znovu promíchejte.
- Směs nalijte do formy a pečte v troubě 55-60 minut.
- Po upečení nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
- Vyšlehejte změklé máslo, aby bylo opravdu hladké.
- Přimíchejte smetanový sýr a vmíchejte vanilkový extrakt.
- Postupně přidávejte moučkový cukr, aby to směs byla tuhá.
- Jakmile bábovka zcela vychladne, natřeme na ní polevu.