Pokud máte rádi bábovky jako my, budete si chtít tento recept na šlehačkovou bábovku uložit! Je vláčná, lahodná a uspokojivě hutná, aniž by byla těžká. Ať už jí doplníte polevou, lesním ovocem a smetanou, vanilkovou zmrzlinou nebo vůbec ničím, zaručeně si pochutnáte, stejně jako na dalších bábovkových receptech, jako od babičky.
Co budeme potřebovat
- 340 g másla
- 600 g cukru
- 5 velkých vajec
- 340 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 230 ml husté smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g másla
- 345 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce plnotučného mléka
- ¼ lžičky soli
Postup
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- V samostatné misce prošlehejte mouku , sůl a prášek do pečiva.
- V druhé misce šlehejte máslo, postupně přidávejte cukr a mixujte 3 až 7 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte vanilkový extrakt do smetany ke šlehání.
- Střídavě přidávejte do másla moučnou směs se smetanou ke šlehání.
- Pečte při 160 stupních po dobu 1 hodiny, nebo dokud nevyjde párátko čisté nebo jen s pár drobky.
- Před vyklopením na nechte asi 10 minut vychladnout ve formě.
- Na máselný krém si mírně změklé máslo utřete do hladka. Vmíchejte vanilku.
- Přidejte polovinu moučkového cukru, sůl a většinu mléka.
- Šlehejte, dokud se moučkový cukr nezapracuje.
- Přidejte zbývající moučkový cukr a mléko a míchejte další 3 až 4 minuty.
- Pokud je máslový krém příliš řídký, přidejte více cukru. Pokud je konzistence příliš hustá, přidejte ještě trochu mléka.
- Máselným krémem potřete bábovku ze šlehačky nebo ho podávejte vedle ukrojeného kousku bábovky.