Využijte úrodu cuket a připravte si dokonalou cuketovou bábovku přelitou polevou ze zakysané smetany a vanilky. Mňam!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- 1 lžička vanilky
- 1/2 šálku mléka
- 2 vejce, rozšlehaná
- 1 a 1/2 šálku cuketového pyré
Na polevu:
- 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálků moučkového cukru
- 1/3 šálku zakysané smetany, pokojové teploty
- 1/4 šálku másla, změkčeného
- 1 lžička vanilky
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte formu na bábovku olejem ve spreji a dejte stranou.
- Cuketu oloupejte a nakrájejte na kousky (odstraňte všechna semínka).
- Vložte kousky do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte.
- Pravděpodobně mixér budete muset několikrát zastavit a zamíchat, než se cuketa změní na pyré.
- Do velké mísy přidejte mouku, sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek, vanilku a hřebíček.
- Promíchejte vařečkou, aby se vše dobře zapracovalo.
- V samostatné misce smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, cukr, vejce a cuketu.
- Směs přidejte k suchým ingrediencím a míchejte mixérem na střední rychlost do hladka.
- Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy.
- Pečte 35 až 40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu formy nevyjde čisté.
- Nechte bábovku vychladnout na mřížce asi 10 minut.
- Poté na formu položte talíř a vyklopte na něj bábovku.
- Bábovku nechte úplně vychladnout.
- Ve středně velké misce smíchejte máslo a zakysanou smetanu a promíchejte elektrickým mixérem do hladka.
- Přidejte moučkový cukr, vanilku a sůl a pokračujte v míchání, dokud nebude poleva hladká.
- Vychladlou bábovku potřete polevou a servírujte.