Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérem je dokonalým svátečním dezertem, který vás dostane do té nefalšované sváteční nálady! A víte, co vás dostane ještě rychleji do správné nálady? No přeci domácí vaječný alkoholický nápoj, připravte si ho podle nás!
Co budeme potřebovat
- 585 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- 1 lžička soli
- 140 g másla
- 235 ml vaječného koňaku
- 290 g plnotučné zakysané smetany
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce tmavého rumu
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 400 g krystalového cukru
Na polevu
- 85 g másla
- 360 g moučkového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
- špetka mletého nového koření
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce vaječného koňaku
- 60 g plnotučné zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce tmavého rumu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte si formu na bábovku.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, nové koření a sůl.
- Poté v malé míse smíchejte vaječný koňak, zakysanou smetanu, vanilku a rum.
- Mixérem smíchejte vejce a cukr.
- Za stálého míchání na středně nízkou rychlost zakápněte rozpuštěným máslem.
- Poté přidejte směs koňaku a asi 1/3 moučné směsi a míchejte při nízké rychlosti, jakmile je zapracována poslední třetina moučné směsi, zastavte mixér.
- Těsto přendejte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud nebude dort zlatavě hnědý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte 3-5 minut vychladnout.
- Před přidáním polevy nechte bábovku s vaječným likérem úplně vychladnout.
- Na polevu si ve středním kastrolu smíchejte všechny ingredience.
- Dejte na střední teplotu a šlehejte, aby se spojily. Polevu vařte 3–4 minuty za častého šlehání, dokud se máslo a cukr se úplně nerozpustí.
- Zcela vychladlou bábovku přelijte polevou a nechte okapat po stranách.