Bábovka z vaječňáku s rumovou polevou

Bábovka z vaječňáku s rumovou polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 10

Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérem je dokonalým svátečním dezertem, který vás dostane do té nefalšované sváteční nálady! A víte, co vás dostane ještě rychleji do správné nálady? No přeci domácí vaječný alkoholický nápoj, připravte si ho podle nás!

Co budeme potřebovat

  • 585 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička soli
  • 140 g másla
  • 235 ml vaječného koňaku
  • 290 g plnotučné zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce tmavého rumu
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 400 g krystalového cukru

Na polevu

  • 85 g másla
  • 360 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce vaječného koňaku
  • 60 g plnotučné zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce tmavého rumu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a vymažte si formu na bábovku.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, nové koření a sůl.
  • Poté v malé míse smíchejte vaječný koňak, zakysanou smetanu, vanilku a rum.
  • Mixérem smíchejte vejce a cukr.
  • Za stálého míchání na středně nízkou rychlost zakápněte rozpuštěným máslem.
  • Poté přidejte směs koňaku a asi 1/3 moučné směsi a míchejte při nízké rychlosti, jakmile je zapracována poslední třetina moučné směsi, zastavte mixér.
  • Těsto přendejte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud nebude dort zlatavě hnědý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Vyjměte koláč z trouby a nechte 3-5 minut vychladnout.
  • Před přidáním polevy nechte bábovku s vaječným likérem úplně vychladnout.
  • Na polevu si ve středním kastrolu smíchejte všechny ingredience.
  • Dejte na střední teplotu a šlehejte, aby se spojily. Polevu vařte 3–4 minuty za častého šlehání, dokud se máslo a cukr se úplně nerozpustí.
  • Zcela vychladlou bábovku přelijte polevou a nechte okapat po stranách.
Bílá bábovka plná chuti vaječného likéru s rumovou polevou.
Zdroj: playpartyplan.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.