Vynikající snídaňový bagel, který vám dopřeje energii až do oběda, protože je neuvěřitelně vydatný! Oblíbená kombinace slaniny a vajec je doplněná luxusní domácí rajčatovou a holandskou omáčku. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 8 plátků slaniny
- 4 bagely
- 4 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce domácí rajčatové omáčky
- 1/3 šálku domácí holandské omáčky
- 1 lžíce pažitky, nasekané nadrobno
- 1 špetka mořské soli
- 1 špetka mletého pepře
Na domácí rajčatovou omáčku (nevyužijete vše):
- 1 kg zralých rajčat, nakrájených na kostičky
- 2 nakrájené červené cibule
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 2 strouhané stroužky česneku
- 3 lžíce malých kaparů
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce balzamikového octa
Na domácí holandskou omáčku (nevyužijete vše):
- 3 žloutky
- 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo více podle chuti
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky soli
- špetka kajenského pepře
- 1/2 šálku másla nebo ghí, nebo více pro řidší konzistenci, rozpuštěného a horkého
POSTUP
- Připravíme si rajčatovou omáčku.
- V mixéru smícháme 1 kg na kostičky nakrájených rajčat, 2 nakrájené červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleje a 2 lžičky mořské soli.
- Vyklopíme na pečicí plech a vložíme do trouby nastavené na funkci gril na 5–10 minut nebo do zpálení.
- Vrátíme zpět do mísy, vmícháme 2 nastrouhané stroužky česneku a 3 lžíce malých kaparů a necháme 10 minut vychladnout.
- Vmícháme 3 lžíce nasekané petrželky a 1 lžíci balzamikového octa.
- Dáme stranou.
- Připravíme si holandskou omáčku.
- Máslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnné troubě (můžeme ho rozpustit i na sporáku).
- Přidáme vaječené žloutky, citronovou šťávu, hořčici, sůl a kajenský pepř do výkonného mixéru a mixujeme 5 sekund, dokud se vše nespojí.
- S mixérem běžícím na střední výkon pomalu do směsi přiléváme horké máslo.
- Nalijeme do misky a pokračujeme v přípravě bagelu.
- Slaninu dáme na gril a ogrilujeme ji z obou stran do zlatova.
- Ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej.
- Vejce smažíme, dokud bílky neztuhnou a žloutky se neuvaří podle vaší chuti.
- Bagely rozkrojíme napůl a opečeme do zlatova.
- Na dno každého opečeného bagelu namažeme lžící rajčatové omáčky.
- Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskou omáčkou a pažitku.
- Dochutíme solí a pepřem.