Vyzkoušejte tento řecký dezert, který si zamilujete díky nádechu jemné citrónové chuti, která kompenzuje sladkost celého pokrmu. To vše je doplněno nádechem skořice. Baklava je opravdu vynikající!
Ingredience
- 450 g mraženého těsta Filo (1 balení)
- 350 g rozpuštěného másla
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- mleté pistáciové oříšky na ozdobu
Na sirup:
- 250 g cukru krupice
- 4 plné lžíce tekutého medu
- 150 ml vody
- 2 lžíce šťávy z citronu
- kousek másla na vymazání formy
Postup
- Rozmrazíme těsto.
- Do hrnce dáme vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
- Za občasného míchání vaříme přibližně 12 až 15 minut.
- Poté sirup odstavíme a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
- Pekáč vytřeme máslem.
- Oříšky nameleme nahrubo spolu se skořicí.
- Do pekáče vkládáme těsto, které potřeme přepuštěným máslem.
- Navrstvíme další těsto, které opět potřeme přepuštěným máslem a poté opakujeme, ale přidáme ještě ořechy se skořicí.
- Takto ještě 3x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem.
- V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 25 minut.
- Ihned poté, co vyndáme baklavu z trouby, ji po celém povrchu zalijeme sirupem.
- Použijeme všechen sirup.
- Nechte vychladnout a servírujte!