Baklava

Baklava

Vyzkoušejte tento řecký dezert, který si zamilujete díky nádechu jemné citrónové chuti, která kompenzuje sladkost celého pokrmu. To vše je doplněno nádechem skořice. Baklava je opravdu vynikající!

Ingredience

  • 450 g mraženého těsta Filo (1 balení)
  • 350 g rozpuštěného másla
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • mleté pistáciové oříšky na ozdobu

Na sirup:

  • 250 g cukru krupice
  • 4 plné lžíce tekutého medu
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • kousek másla na vymazání formy

Postup

  1. Rozmrazíme těsto.
  2. Do hrnce dáme vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
  3. Za občasného míchání vaříme přibližně 12 až 15 minut.
  4. Poté sirup odstavíme a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
  5. Pekáč vytřeme máslem.
  6. Oříšky nameleme nahrubo spolu se skořicí.
  7. Do pekáče vkládáme těsto, které potřeme přepuštěným máslem.
  8. Navrstvíme další těsto, které opět potřeme přepuštěným máslem a poté opakujeme, ale přidáme ještě ořechy se skořicí.
  9. Takto ještě 3x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem.
  10. V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy.
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 25 minut.
  12. Ihned poté, co vyndáme baklavu z trouby, ji po celém povrchu zalijeme sirupem.
  13. Použijeme všechen sirup.
  14. Nechte vychladnout a servírujte!
Řecký dezert, nakrájený na šikmé řezy, na které někdo nalévá sirup.
www.lemonblossoms.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.