Baklava z listového těsta s pudinkem

Baklava z listového těsta s pudinkem

Není čas ztrácet čas a to platí i v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na křupavý dezert ze středního východu ještě rychleji za pomoci listového těsta, které je stejně křupavé jako originální těsto na baklavu, ale je s ním mnohem méně práce při sestavování. Nicméně to neznamená horší chuť, dezert je stejně sladký a lahodný jako v jeho tradiční podobě!

Co budeme potřebovat

  1. 55 g pistáciových ořechů
  2. 85 g vlašských ořechů
  3. 2 pláty listového těsta
  4. 20 g másla (rozpuštěného)
  5. Lžičku mleté skořice
  6. 375 ml smetany
  7. Lžičku vanilkového extraktu
  8. 270 g moučkového cukru
  9. 375 ml mléka
  10. 35 g kukuřičné mouky
  11. 6 žloutků
  12. 60 ml čerstvé citronové šťávy
  13. 2 lžíce medu
  14. 6 celých hřebíčků
  15. Tyčinka skořice
  16. 2 lžíce růžové vody

Postup

  1. Troubu předehřejeme na na 180 stupňů
  2. Máslem si vymažeme 2 pekáče
  3. Dno vyložíme pečicím papírem
  4. Polovinu pistácií vlašských ořechů si nasekáme nahrubo
  5. Přendáme je do misky a dáme stranou
  6. Zbývající ořechy nasekáme najemno a přendáme do samostatné misky
  7. Na každý plech položíme jeden list listového těsta
  8. Pláty potřeme máslem, posypeme skořicí, a poté jemně nasekanými ořechy
  9. Pláty pokapeme zbylým máslem
  10. Vložíme do trouby a pečeme 8 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezmění barvu na světle zlatou
  11. Pláty těsta 2 krát až 3 krát propíchneme špejlí a pomocí plechu ho stačíme na tloušťku 1-1,5 cm
  12. Pečeme dalších 8 minut
  13. A poté je necháme zcela vychladnout
  14. Ve velkém hrnci smícháme smetanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mléka
  15. Směs zahříváme na střední teplotu, a poté přivedeme směs k varu
  16. Odstraníme z tepla
  17. V misce smícháme kukuřičnou mouku, žloutky a zbývající mléko
  18. Tuto směs vlijeme do smetanové směsi a mícháme, dokud se dobře ingredience nespojí
  19. Hrnec umístíme zpět na plotnu a na středně nízkou teplotu, za stálého míchání 5 minut vařím, dokud nezhoustne
  20. Každý plát těsta rozřízněte na polovinu a umístíme do vysokého plechu
  21. První plát potřeme jednou třetinou pudinkové směsi
  22. Navrch položíme druhý plát těsta
  23. Přidáme druhou třetinou pudinku a tu znovu přikryjeme těstem
  24. Postup opakujeme i se zbývajícím těstem a pudinkem, kdy celou baklavu zakončíme těstem
  25. Baklavu umístíme alespoň na 8 hodin do lednice
  26. Zbývající moučkový cukr dáme do malého hrnce s citronovou šťávou, medem, hřebíčkem, skořicí a 80 ml vody
  27. Mícháme na středním teplotu, dokud se cukr nerozpustí
  28. Teplotu zvýšíme a vaříme 3 minuty do mírného zhoustnutí
  29. Hřebíček a skořici vyhodíme a vmícháme růžovou vodu
  30. Upečenou baklavu tímto sirupem polijeme (necháme si něco na servírování)
  31. Baklavu servírujeme posypanou nahrubo nasekanými ořechy se zbylým sirupem
Výborná baklava z listového těsta s náplní z vanilkového pudinku.
Zdroj: taste.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.