Masová placka, která vypadá jako placatý karbanátek, ale přitom chutná naprosto nepřekonatelně, potěší každého, bez rozdílu věku či pohlaví.
Klidně si takovou pochoutku můžete připravit ke svačině, k večeři nebo na zakousnutí, když se vydáte například za rybařením. Díky chlebu Lepinja získá obyčejná masová směs úplně jiný rozměr i chuť. Olíznete po něm všech deset a nebudete se chtít ani rozdělit.
Ingredience:
Na chléb Lepinja:
- 400 g chlebové mouky (asi 3 a 1/4 hrnku)
- 12 g krystalové cukru (asi 1 polévková lžíce)
- 8 g soli (asi 2 lžičky)
- 7 g instantního droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
- 300 g vlažné vody (asi 1 a 1/4 hrnku)
- 30 g vlažného mléka (asi 2 polévkové lžíce)
Na salát Urnebes:
- 2-3 červené papričky jalapeňo
- 600 g sýru Feta (nebo lze použít farmářský sýr)
- 3 polévkové lžíce smetanového sýra
- 1 1/2 lžičky jemně nasekaného česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
Na pljeskavici:
- 900 g mletého hovězího masa
- 300 g jemně nakrájené slaniny
- 1/4 hrnku jemně nakrájené cibule
- 1/4 hrnku strouhaného kaškavalského sýra
- 1 a 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžičku jedlé sody
Postup:
Příprava chleba Lepinja:
- Do mísy stojanového mixéru dáme mouku, cukr, sůl, droždí a promícháme, aby se vše spojilo.
- Přilijeme vodu s mlékem a mícháme při nízké rychlosti asi 2 minuty, poté nastavíme střední rychlost a hněteme po dobu 5 minut.
- Vyjmeme mísu ze stojanu, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, aby se zdvojnásobil jeho objem.
- Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme koule.
- Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, každou kouli vytvarujeme do tvaru kola o tloušťce cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opět dáme na 20 minut kynout.
- Vložíme do střední části trouby a pečeme asi 7 minut, dokud chléb nezíská zlatavý nádech.
Příprava salátu urnebes:
- Předehřejeme gril a připravíme si tenký plech s okrajem, na který položíme papriky a dáme opéct na gril, dokud slupka nezhnědne a paprika nezměkne. Hlavně musíme v průběhu opékání otáčet tak, aby se slupka nespálila.
- Pak přendáme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytem a dáme na 15 minut odležet stranou.
- Papriky oloupeme, zbavíme je semínek, nakrájíme nadrobno a dáme do misky. Přidáme sýr Feta, smetanový sýr, česnek, papriku a důkladně promícháme ručním šlehačem.
- Směs dáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, dokud jí nebudeme používat.
Příprava pljeskavice:
- Hovězí maso, slaninu, cibuli, sýr, papriku, sůl, pepř i jedlou sodu dáme do velké mísy.
- Důkladně promícháme rukama, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Rozdělíme na 6 dílů, každý o hmotnosti 200 g a vytvarujeme z nich ploché placky.
- Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme všechnu masovou směs.
- Grilovací rošt dáme, kam patří, gril zaklopíme a necháme 5 minut předehřát.
- Rošt potřeme olejem, rozmístíme na něj jednotlivé masové placky a za průběžného obracení opečeme z obou stran, pak přendáme na talíř.
- Nakonec každý chléb lepinja rozkrojíme napůl a položíme řeznou stranou na grilovací mřížku, aby se ohřál.
- Housky dáme na servírovací talíř, potřeme vrstvou ajvaru, na ní položíme masovou placku, salát urnebes, cibuli a zakryjeme druhou polovinou housky. Ihned podáváme.