Na šopský salát můžete narazit kdekoliv, dokonce i během své dovolené, například v Srbsku. Každý ho dělá jinak a receptura se podle jednotlivých zemí může hodně lišit, i když základ zůstává stejný. Někdo ovšem používá odlišný sýr, další zase jiný druh rajčat a hned máte jinou chuť.
Ingredience:
- 6 velkých keříkových rajčat
- 1 červená paprika (případně žlutá)
- 1 střední salátová okurka
- 1 malá bílá cibule
- 1 malá červená cibule
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- Sůl podle chuti
- 1/2 hrnku kozího sýra
- 2 – 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
- Rajčata nakrájíme na malé klínky.
- Červenou papriku očistíme a rozkrájíme na kousky, okurku na plátky.
- Cibule oloupeme a jemně nasekáme. Pokud nechceme moc cibule, dáme z každé jen polovinu.
- Zeleninu dáme do velké misky a zakápneme olivovým olejem.
- Přidáme vinný ocet a promícháme.
- Osolíme, kdo chce, může přidat ještě i mletý černý nebo červený pepř.
- Znovu zamícháme a dáme na 2 – 3 hodiny vychladit do lednice.
- Před servírováním posypeme strouhaným kozím sýrem a petrželkou.