Banánová bábovka, které se v tomto případě říká také chléb, má glazuru s chutí másla a skořice. Patří k populárním druhům této sladké pochoutky.
Ingredience:
- 200 g změklého másla
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 100 g moučkového cukru
- 2 velká vejce
- 5 polévkových lžic medu
- 2 – 3 zralé banány
- 100 g sušených datlí
- 50 g nasekaných vlašských ořechů + 50 g půlených ořechů
Postup:
- Ze všeho nejdřív si předehřejeme troubu na 160°C.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy dáme mouku, skořici, 175 g másla, cukr, vejce a 3 lžíce medu.
- Vařečkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše vyšleháme, aby bylo těsto hezky nadýchané.
- Banány rozmačkáme, datle nakrájíme na kousky a spolu s 50 g vlašských ořechů přidáme do těsta.
- Přendáme do připravené formy a uhladíme.
- Necháme péct asi 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli po uplynutí doby těsto nelepí.
- Když bude ve střední části lepkavé, pečeme ještě dalších 10 – 20 minut.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat ve formě 15 minut.
- Potom ji otočíme, vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
- Jakmile je bábovka vystydlá, připravíme si polevu.
- V pánvi rozpustíme za stálého míchání 25 g másla a 2 polévkové lžíce medu.
- Minutu povaříme a odstavíme.
- Vmícháme půlené vlašské ořechy a odložíme, aby směs mírně vychladla.
- Vlažnou směs přeneseme na bábovku a ozdobíme.