Buchta je vděčným kandidátem pro každou příležitost. Když spěcháme, můžeme si jí dát ráno ke snídani, nebo vzít ke svačině do práce, případně se na ní těšit k odpolední kávě. Klidně to ale může být i dárek pro někoho blízkého, kdo rád mlsá a v pečení není moc zdatný.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
- 250 g tvarohu
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- 2 vejce
- 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
- 160 ml mléka
- 2 zralé banány
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 170°C a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Kdo chce, může dát místo toho pečící papír.
- Důležité je, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu, než je vůbec začneme zpracovávat.
- Do mísy dáme máslo s cukrem a pomocí ručního mixéru šleháme, až bude lehké a nadýchané.
- Přilijeme vanilkový extrakt, vejce a pořádně našleháme. Postupně začneme přisypávat mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Mixér zapneme na nízký stupeň, aby se to nešlehalo tak rychle.
- Přidáme vidličkou rozmačkané banány, tvaroh i pudink a jemně promícháme vařečkou, aby se vše spojilo.
- Těsto nalijeme do připravené formy a několikrát s ní klepneme dnem o stůl.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 až 30 minut. Špejlí zkontrolujeme, jak je těsto propečené a když nelepí, máme vyhráno.
- Hotovou buchtu vyjmeme z trouby na drátěný stojan a necháme 10 – 15 minut odpočinout. Poté otočíme formu dnem vzhůru a dort vyklepneme na kuchyňskou mřížku. Necháme vychladnout.
- Můžeme ještě pocukrovat nebo ozdobit čokoládovou polevou, ale není to nutné, protože buchta je skvělá i jen tak bez ničeho.
Tip: Pokud chceme chuť buchty ještě trochu vylepšit, můžeme přidat rozinky, čerstvé jahody nebo třeba sušenou papayu.