Banánový dezert je skvělou volbou, když chcete něco sladkého, ale nenáročného na přípravzu.
Vyzkoušejte všechny naše recepty na dezert s banánem a uvidíte, jak lahodný může být!
Banány jsou dnes v nabídce téměř po celý rok a jejich chuť je lahodnější než u podobně nabízených a rozšířených citrusových plodů.
Inspirujte se!
Naše recepty
Jaké jsou známé druhy banánů?
- Cavendish Banana
Banán Cavendish je váš „typický“ banán, který najdete v místním obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Jsou lehce sladké a mají krémovou texturu. Mají různá stádia zrání, od zelené přes žlutou až po žlutou s hnědými skvrnami.
- Pisang Raja
Banány Pisang Raja jsou populární v Indonésii. Mají žlutou až oranžovou barvu a chutnají jako pudink s příchutí medu s hladkou a krémovou konzistencí.
- Červený banán
Jak jejich název napovídá, červené banány mají červenofialovou slupku. Mají světle růžovou dužinu a jsou mnohem sladší a jemnější než banány Cavendish. Mají také lehkou malinovou příchuť, díky které jsou naprosto neodolatelné.
- Lady Finger Banán
Banány Lady Finger, známé také jako baby banány, jsou sladší a menší než banány Cavendish, mají krémovou texturu a sladkou chuť s tóny medu.
- Modrý jávský banán
Modré Java banány jsou také známé jako zmrzlinový banán kvůli jejich sladké vanilkové chuti a extrémní krémovosti. Vyznačují se krásnou modrou slupkou a bílou dužinou.
- Platain
Banány jsou podskupinou banánů, které se označují jako banány na vaření. Mají vysoký obsah škrobu a obvykle se používají do slaných jídel. Obvykle se nekonzumují syrové.
- Manzano Banán
Manzano Banana má nádech jablko-jahodové chuti. Jsou krátké a baculaté s myslím žlutou slupkou, která po plné zralosti zčerná.
- Burro Banán
Banány Burro mají citronovou a pikantní chuť, což z nich dělá jeden z nejunikátnějších druhů banánů. Dužnina je krémově bílá nebo žlutá a je měkká.
- Banán Barangan
Žlutý s malými černými tečkami, banán Barangan má sladkou, jemnou chuť. Dužnina je bílá bez semen.
- Goldfinger Banán
Banán Goldfinger byl poprvé vypěstován v Hondurasu týmem vědců jako banán odolný proti škůdcům. Dá se vařit, když je zelený, a konzumovat syrový, jakmile je plně zralý.