Tak tohle je naprostá bomba a s naším návodem ji zvládnete připravit i vy! Vrstvy banánového korpusu proložené různými druhy pěny, potřené sladkým vanilkovým máslovým krémem a ozdobené šlehačkou, čokoládovou polevou a koktejlovou třešničkou budou děti i dospělí milovat!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 a ¾ šálku hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 12 lžic másla, pokojové teploty
- 2 a ½ šálku cukru
- 6 vajec
- 1 šálek + 2 lžíce podmáslí
- 1 a ⅓ šálku rozmixovaných zralých banánů
Na jahodovou pěnu:
- ½ šálku jahodového pyré
- 1/2 lžičky granulované želatiny
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1/4 šálku cukru
Na čokoládovou a vanilkovou pěnu:
- ¼ šálku + 1 lžíce cukru
- 2 šálky plnotučného mléka
- ¼ šálku + 1 lžíce cukru
- 3 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- 1 vaječný žloutek
- 2 lžíce másla
- 1 lžička vanilky
- ¾ šálku mléčných čokopeciček
- 2 šálky smetany ke šlehání
- ⅓ šálku cukru
Na máslový krém:
- 230 g másla, změklého
- 4 šálky moučkového
- 1 lžička vanilky
- žlutá potravinářská barva
- 3-4 lžíce smetany ke šlehání
Na čokoládovou polevu:
- ½ šálku mléčných čokopeciček
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- 1 lžíce kokosového oleje
Na ozdobu:
- ½ – ¾ šálku posypek
- 1 šálku šlehačky
- 6 koktejlových třešní
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dvě 20 cm kulaté dortové formy vymažte tukem a vysypte moukou.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru ušlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané hmoty.
- Přišlehejte vejce, jedno po druhém, dokud se dobře nespojí, podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
- Vmíchejte banánové pyré.
- Vmíchejte polovinu moučné směsi.
- Dále vmíchejte polovinu podmáslí.
- Nakonec vmíchejte zbytek mouky a poté přidejte zbývající podmáslí a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte mezi dvě připravené dortové formy.
- Pečte 50–60 minut, nebo dokud tester vložený doprostřed korpusu nevyjde čistý.
- Po 10 minutách vyjměte korpusy z forem.
- Nechte vychladnout na mřížce.
Příprava pěn:
- Do malého hrnce dejte 1/4 šálku jahodového pyré.
- Na pyré nasypte želatinu a nechte asi 5 minut vsáknout.
- Když se želatina vsákne do pyré, umístěte hrnec na vysokou teplotu a zahřívejte, dokud se želatina nezačne rozpouštět.
- Vyjměte a nechte zcela vychladnout.
- Vmícháme zbývající ¼ šálku pyré.
- Do velké mísy přidejte smetanu a cukr a vyšlehejte do tuha.
- Jahodové pyré jemně vmíchejte do šlehačky.
- Dejte stranou.
- Do hrnce dejte ¼ šálku + 1 lžíci cukru a plnotučné mléko.
- Přiveďte k varu a stáhněte z ohně.
- V míse prošlehejte další ¼ šálku + 1 lžíci cukru s kukuřičným škrobem.
- Přidejte vejce a žloutek a šlehejte do krémova.
- Horké mléko nalévejte do vaječné směsi stálým proudem, za stálého šlehání, aby se směs temperovala.
- Směs nalijte zpět do rendlíku a neustále šlehejte na středním plameni, dokud nezačne houstnout a bublat.
- Sundejte z ohně a zašlehejte máslo a vanilku.
- Polovinu pudinku dejte do malé misky.
- Vtiskněte list pečícího papíru nebo potravinářské fólie do vrchní části pudinku a dejte do lenice.
- Do zbylého pudinku přidejte čokopecičky a šlehejte, dokud se nerozpustí.
- Čokoládový pudink dejte do malé misky, do vrchní části pudinku přitlačte list pečícího papíru a dejte do lednice.
- Když jsou oba pudinky vychladlé, připravte si šlehačku tak, že smetanu a cukr dáte do mísy stolního mixéru s nástavcem na šlehání a šleháte, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky.
- Vyndejte pudinky z lednice a každý pudink prošlehejte, aby se vyrovnal.
- Šlehačku rozdělte mezi dva pudinky a každý jemně promíchejte.
- Každou pěnu zakryjte a znovu dejte do lednice.
Příprava máslového krému:
- Máslo dejte do stolního mixéru a šlehejte do krémova.
- Pomalu přidávejte moučkový cukr.
- Směs bude hustá.
- Přidejte vanilku a žluté potravinářské barvivo (použijte tolik barvy, kolik chcete).
- Pomalu zašlehejte smetanu, po 1 lžíci, počínaje 3 lžícemi.
- Seškrábněte stěny mísy.
- Krém šlehejte na střední/vysokou rychlost, dokud nebude světlý a nadýchaný, asi 2 minuty.
- V případě potřeby přidejte do řídké polevy další smetanu.
Příprava čokoládové polevy:
- Vložte čokopecičky, smetanu ke šlehání a kokosový olej do malé misky a dejte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 30 sekund.
- Promíchejte.
- Zahřívejte v mikrovlnné troubě dalších 30 sekund, nebo jen dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
- Prošlehejte do hladka a dejte stranou.
Příprava dortu:
- Oba vychladlé banánové korpusy vyrovnejte a každý korpus rozkrojte napůl, abyste vytvořili 4 rovnoměrné vrstvy.
- Umístěte spodní vrstvu dortu na dortový stojan nebo talíř a naneste na ni všechnu čokoládovou pěnu kromě ½ šálku, tu si dejte stranou do lednice.
- Pěnu rovnoměrně rozetřete a přiklopte další vrstvou dortu.
- Na tuto vrstvu umístěte kromě jahodovou pěnu, kromě ½ šálku, kterou si také nechte v lednici.
- Přiklopte další dortovou vrstvou.
- Na třetí vrstvu dortu dejte kromě vanilkovou pěnu, opět kromě poloviny šálku.
- Uhlaďte pěnu a položte na ni poslední vrstvu dortu.
- Do středu dortu vložte dřevěnou špejli, která pomůže dort držet pohromadě.
- Oškrábejte strany dortu a vmáčkněte jakoukoli vyčnívající pěnu.
- Dejte dort asi na 2 hodiny do mrazáku.
- Vychladlý dort potřete máslovým krémem a pomocí malé naběračky vršek dortu ozdobte malými kopečky zbylé pěny viz foto níže.
- Každý kopeček pěny pokapejte malým množstvím čokoládové pěny a posypte posypkami.
- Doprostřed každé skupiny několika kopečků pěny naneste kopeček šlehačky (celkem 6).
- Navrch každého kopečku šlehačky položte koktejlovou třešeň.
- Udržujte v chladu, dokud nebudete podávat.
- Užijte si to!