Banánový dort s pěnou, čokoládovou polevou a šlehačkou

Banánový dort s pěnou, čokoládovou polevou a šlehačkou

Tak tohle je naprostá bomba a s naším návodem ji zvládnete připravit i vy! Vrstvy banánového korpusu proložené různými druhy pěny, potřené sladkým vanilkovým máslovým krémem a ozdobené šlehačkou, čokoládovou polevou a koktejlovou třešničkou budou děti i dospělí milovat!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 2 a ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 12 lžic másla, pokojové teploty
  • 2 a ½ šálku cukru
  • 6 vajec
  • 1 šálek + 2 lžíce podmáslí
  • 1 a ⅓ šálku rozmixovaných zralých banánů

Na jahodovou pěnu:

  • ½ šálku jahodového pyré
  • 1/2 lžičky granulované želatiny
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/4 šálku cukru

Na čokoládovou a vanilkovou pěnu:

  • ¼ šálku + 1 lžíce cukru
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • ¼ šálku + 1 lžíce cukru
  • 3 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička vanilky
  • ¾ šálku mléčných čokopeciček
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • ⅓ šálku cukru

Na máslový krém:

  • 230 g másla, změklého
  • 4 šálky moučkového
  • 1 lžička vanilky
  • žlutá potravinářská barva
  • 3-4 lžíce smetany ke šlehání

Na čokoládovou polevu:

  • ½ šálku mléčných čokopeciček
  • ¼ šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kokosového oleje

Na ozdobu:

  • ½ – ¾ šálku posypek
  • 1 šálku šlehačky
  • 6 koktejlových třešní

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dvě 20 cm kulaté dortové formy vymažte tukem a vysypte moukou.
  • V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru ušlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané hmoty.
  • Přišlehejte vejce, jedno po druhém, dokud se dobře nespojí, podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
  • Vmíchejte banánové pyré.
  • Vmíchejte polovinu moučné směsi.
  • Dále vmíchejte polovinu podmáslí.
  • Nakonec vmíchejte zbytek mouky a poté přidejte zbývající podmáslí a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte mezi dvě připravené dortové formy.
  • Pečte 50–60 minut, nebo dokud tester vložený doprostřed korpusu nevyjde čistý.
  • Po 10 minutách vyjměte korpusy z forem.
  • Nechte vychladnout na mřížce.

Příprava pěn:

  • Do malého hrnce dejte 1/4 šálku jahodového pyré.
  • Na pyré nasypte želatinu a nechte asi 5 minut vsáknout.
  • Když se želatina vsákne do pyré, umístěte hrnec na vysokou teplotu a zahřívejte, dokud se želatina nezačne rozpouštět.
  • Vyjměte a nechte zcela vychladnout.
  • Vmícháme zbývající ¼ šálku pyré.
  • Do velké mísy přidejte smetanu a cukr a vyšlehejte do tuha.
  • Jahodové pyré jemně vmíchejte do šlehačky.
  • Dejte stranou.
  • Do hrnce dejte ¼ šálku + 1 lžíci cukru a plnotučné mléko.
  • Přiveďte k varu a stáhněte z ohně.
  • V míse prošlehejte další ¼ šálku + 1 lžíci cukru s kukuřičným škrobem.
  • Přidejte vejce a žloutek a šlehejte do krémova.
  • Horké mléko nalévejte do vaječné směsi stálým proudem, za stálého šlehání, aby se směs temperovala.
  • Směs nalijte zpět do rendlíku a neustále šlehejte na středním plameni, dokud nezačne houstnout a bublat.
  • Sundejte z ohně a zašlehejte máslo a vanilku.
  • Polovinu pudinku dejte do malé misky.
  • Vtiskněte list pečícího papíru nebo potravinářské fólie do vrchní části pudinku a dejte do lenice.
  • Do zbylého pudinku přidejte čokopecičky a šlehejte, dokud se nerozpustí.
  • Čokoládový pudink dejte do malé misky, do vrchní části pudinku přitlačte list pečícího papíru a dejte do lednice.
  • Když jsou oba pudinky vychladlé, připravte si šlehačku tak, že smetanu a cukr dáte do mísy stolního mixéru s nástavcem na šlehání a šleháte, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky.
  • Vyndejte pudinky z lednice a každý pudink prošlehejte, aby se vyrovnal.
  • Šlehačku rozdělte mezi dva pudinky a každý jemně promíchejte.
  • Každou pěnu zakryjte a znovu dejte do lednice.

Příprava máslového krému:

  • Máslo dejte do stolního mixéru a šlehejte do krémova.
  • Pomalu přidávejte moučkový cukr.
  • Směs bude hustá.
  • Přidejte vanilku a žluté potravinářské barvivo (použijte tolik barvy, kolik chcete).
  • Pomalu zašlehejte smetanu, po 1 lžíci, počínaje 3 lžícemi.
  • Seškrábněte stěny mísy.
  • Krém šlehejte na střední/vysokou rychlost, dokud nebude světlý a nadýchaný, asi 2 minuty.
  • V případě potřeby přidejte do řídké polevy další smetanu.

Příprava čokoládové polevy:

  • Vložte čokopecičky, smetanu ke šlehání a kokosový olej do malé misky a dejte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 30 sekund.
  • Promíchejte.
  • Zahřívejte v mikrovlnné troubě dalších 30 sekund, nebo jen dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
  • Prošlehejte do hladka a dejte stranou.

Příprava dortu:

  • Oba vychladlé banánové korpusy vyrovnejte a každý korpus rozkrojte napůl, abyste vytvořili 4 rovnoměrné vrstvy.
  • Umístěte spodní vrstvu dortu na dortový stojan nebo talíř a naneste na ni všechnu čokoládovou pěnu kromě ½ šálku, tu si dejte stranou do lednice.
  • Pěnu rovnoměrně rozetřete a přiklopte další vrstvou dortu.
  • Na tuto vrstvu umístěte kromě jahodovou pěnu, kromě ½ šálku, kterou si také nechte v lednici.
  • Přiklopte další dortovou vrstvou.
  • Na třetí vrstvu dortu dejte kromě vanilkovou pěnu, opět kromě poloviny šálku.
  • Uhlaďte pěnu a položte na ni poslední vrstvu dortu.
  • Do středu dortu vložte dřevěnou špejli, která pomůže dort držet pohromadě.
  • Oškrábejte strany dortu a vmáčkněte jakoukoli vyčnívající pěnu.
  • Dejte dort asi na 2 hodiny do mrazáku.
  • Vychladlý dort potřete máslovým krémem a pomocí malé naběračky vršek dortu ozdobte malými kopečky zbylé pěny viz foto níže.
  • Každý kopeček pěny pokapejte malým množstvím čokoládové pěny a posypte posypkami.
  • Doprostřed každé skupiny několika kopečků pěny naneste kopeček šlehačky (celkem 6).
  • Navrch každého kopečku šlehačky položte koktejlovou třešeň.
  • Udržujte v chladu, dokud nebudete podávat.
  • Užijte si to!
Vrstvy banánového korpusu proložené různými druhy pěny, potřené sladkým vanilkovým máslovým krémem a ozdobené šlehačkou, čokoládovou polevou a koktejlovou třešničkou.
www.thekitchenmccabe.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.