Barevný aspikový dort

Barevný aspikový dort

V našem receptu je dort vyroben pouze ze dvou ingrediencí, vajec a hrášku, ale samozřejmě ho můžete doplnit i o další zeleninu, uzeniny či sýr. Záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích.

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 200 g mraženého hrášku
  • 45 g želatiny
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml zakysané smetany
  • pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V horké ve vodě se solí blanžírujte 5 minut hrášek.
  2. Ochlaďte ve studené vodě a odložte stranou.
  3. Oloupejte natvrdo uvařená vejce a nakrájejte je na čtvrtky či na plátky.
  4. Ve studené vodě rozpusťte podle návodu na obalu želatinu a důkladněji ji promíchejte.
  5. Zahřejte zeleninový vývar, dochuťte ho solí a pepřem.
  6. Přidejte do vývaru želatinu, promíchejte a nechte mírně vychladnout.
  7. Nalijte trochu želatiny do vychlazené dortové či pudinkové formy.
  8. Následně nasypejte na želatinu asi dvě třetiny množství hrášku a dejte na chvilku ztuhnout.
  9. Následně do formy vyskládejte plátky či čtvrtky vajíček a opět zalijte želatinou a nechte ztuhnout.
  10. Takto postupujte až do té doby, než celou formu nevyplníte. Počet vrstev závisí na výšce formy, kterou chce na dort použít.
  11. Na závěr smíchejte malé množství želatiny s třemi polévkovými lžícemi vody, trochou vývaru a zakysanou smetanou.
  12. Nalijte navrch formy a nechte ztuhnout v ledničce.

Dort z aspiku můžete snadno použít jako nevšední občerstvení pro návštěvu nebo jako pohoštění při oslavě.

Dort z aspiku s vajíčky a hráškem
zdroj: eatsmarter.com

Kromě pochoutek v aspiku můžete na domácí oslavu připravit i rozmanité chlebíčky s oblohou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.