V našem receptu je dort vyroben pouze ze dvou ingrediencí, vajec a hrášku, ale samozřejmě ho můžete doplnit i o další zeleninu, uzeniny či sýr. Záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích.
Ingredience:
- 5 vajec natvrdo
- 200 g mraženého hrášku
- 45 g želatiny
- 1500 ml zeleninového vývaru
- 300 ml zakysané smetany
- pažitka na ozdobu
- sůl, pepř
Postup:
- V horké ve vodě se solí blanžírujte 5 minut hrášek.
- Ochlaďte ve studené vodě a odložte stranou.
- Oloupejte natvrdo uvařená vejce a nakrájejte je na čtvrtky či na plátky.
- Ve studené vodě rozpusťte podle návodu na obalu želatinu a důkladněji ji promíchejte.
- Zahřejte zeleninový vývar, dochuťte ho solí a pepřem.
- Přidejte do vývaru želatinu, promíchejte a nechte mírně vychladnout.
- Nalijte trochu želatiny do vychlazené dortové či pudinkové formy.
- Následně nasypejte na želatinu asi dvě třetiny množství hrášku a dejte na chvilku ztuhnout.
- Následně do formy vyskládejte plátky či čtvrtky vajíček a opět zalijte želatinou a nechte ztuhnout.
- Takto postupujte až do té doby, než celou formu nevyplníte. Počet vrstev závisí na výšce formy, kterou chce na dort použít.
- Na závěr smíchejte malé množství želatiny s třemi polévkovými lžícemi vody, trochou vývaru a zakysanou smetanou.
- Nalijte navrch formy a nechte ztuhnout v ledničce.
Dort z aspiku můžete snadno použít jako nevšední občerstvení pro návštěvu nebo jako pohoštění při oslavě.
Kromě pochoutek v aspiku můžete na domácí oslavu připravit i rozmanité chlebíčky s oblohou.