Dekadentní nepečený cheesecake s borůvkami a smetanovým sýrem se snadno připravuje a přitom je tak úžasně bohatý a krémový. Je to skvělý dezert na speciální příležitosti!
Co budete potřebovat
Na základ:
- 6 kupovaných borůvkových muffinů
- 1/3 šálku másla
Na náplň:
- 1,5 kg sýra Philadelphia pokojové teploty
- 1/2 šálku smetany na vaření
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 3 šálky moučkového cukru
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce vanilky
- 500 g čerstvých borůvek plus navíc na ozdobu
- gelové modré potravinářské barvivo (volitelně)
- gelové fialové potravinářské barvivo (volitelně)
Postup
- Dno dortové pružinové formy vyložte pečicím papírem.
- Rozpusťte 1/3 šálku másla v mikrovlnné troubě a dejte stranou.
- Do velké mísy rozdrobte borůvkové muffiny na strouhanku.
- Rozdrobené muffiny přelijte máslem a prsty důkladně promíchejte.
- Muffinovou drobenku natlačte na dno formy prsty nebo špachtlí. Trošku drobenky si schovejte na posypání.
- Dejte do mrazáku.
- Do mixovací nádoby stolního mixéru vložte změkčený sýr a míchejte ho při nízké rychlosti, dokud nebude hladký a krémový.
- Oškrábejte stěny mixovací nádoby.
- Přidejte smetanu na vaření ve třech samostatných přídavcích, mezi každým přídavkem promíchejte.
- Přidejte smetanu ke šlehání ve třech samostatných přídavcích a mezi každým přídavkem promíchejte.
- Vypněte mixér.
- Přidejte vanilku a krystalový cukr a dobře promíchejte.
- Poté přidejte moučkový cukr asi po 1/3 šálku najednou a mezi každým přídavkem promíchejte.
- Oškrábejte stěny mísy a znovu míchejte, dokud není směs hladká a krémová.
- Polovinu směsi nalijte do jiné misky a dejte do lednice.
- 500 g borůvek opláchněte a proberte, abyste odstranili všechny stonky.
- Poté do mixovací nádoby vložte borůvky a rozmixujte.
- Pokud používáte potravinářské barvivo, přidejte 1/2 lžičky modrého barviva a promíchejte.
- Přidejte 1/2 lžičky fialového barviva a promíchejte.
- Barva by měla připomínat modrou barvu na fotografii viz níže.
- Pokud chcete, aby byl jasnější, přidejte více barviva, dokud nezískáte barvu, která se vám líbí.
- Směs nalijte do formy, uhlaďte a vložte zpět do mrazáku na 2 hodiny.
- Když je modrá vrstva ztuhlá, vyjměte misku s bílým krémem z lednice a nalijte ji do formy na modrou vrstvu.
- Rovnoměrně rozetřete a dort vložte zpět do mrazničky na alespoň 4 hodiny, nebo přes noc.
- Když jste připraveni servírovat, odstraňte vnější část pružinové formy.
- Dort ozdobte drobenkou, borůvkovou omáčkou nebo čerstvými borůvkami.