Tyto sladké bramborové hranolky pečené v troubě jsou tak návykové! Plátky sladkých brambor pokapané olejem, posypané kořením a pečené na vysoké teplotě, dokud nezhnědnou a okraje nebudou křupavé. Zkuste je sami.
Co budeme potřebovat
- 1 kg sladkých brambor (asi 3 velké)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 1/2 lžičky soli
- kombinace koření: chilli prášek, uzená paprika, čínská směs pěti koření, koření na dýňový koláč, garam masala, cajunské koření atd.
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Do trouby vložte pekáč nebo plechy na pečení, aby se předehřály.
- Batáty oloupeme a odkrojíme konce.
- Brambory rozkrojte podélně napůl a pak, pokud jsou velmi dlouhé, příčně.
- Batáty dejte do velké mísy a přidejte olej. Dobře promíchejte, aby se spojily.
- Posypte solí a kořením dle vlastního výběru. Rukama dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily olejem a kořením.
- Vyjměte předehřátý plech z trouby. Batáty opatrně rozložte v jedné vrstvě na plech.
- Pečte 15 až 25 minut.
- Po prvních 10 minutách vyjměte plech z trouby a pomocí kleští otočte všechny kousky sladkých brambor.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 5 až 15 minut, nebo dokud nezhnědnou.
- Doba pečení závisí na teplotě trouby a velikosti plátků.
Čím budou hnědší, tím budou křupavější, ale mezi zhnědlým a spáleným je tenká hranice, která je nepoživatelná. I když opravdu ztmavnou, měly by být stále dobré, protože sladké brambory karamelizují přírodní cukry. Takže pozorně sledujte.