Už jste někdy ochutnali batáty? Recepty z nich jsou skvostné.
Tato lahodná potravina nasládlé chuti má široké využití v sladké i slané gastronomii.
Navíc jsou velice zdravé a obsahují látky, které bojují proti rakovině a zvýšenému cholesterolu.
Pojďte se inspirovat novými recepty.
Naše recepty
Kde se vzali batáty?
Věděli jste, že sladké brambory byly pěstovány a konzumovány dříve než klasické „bílé“ brambory?
Nejstarší záznamy o pěstování sladkých brambor se datují do roku 750 př. nl v Peru, ačkoli archeologické důkazy ukazují, že pěstování sladkých brambor mohlo začít kolem roku 2500-1850 př. nl.
V době, kdy Kryštof Kolumbus koncem 15. století dorazil do ‚Nového světa‘, byly sladké brambory dobře zavedené jako potravinářské rostliny v Jižní a Střední Americe.
Kolumbus přivezl sladké brambory zpět do Španělska a představil je Evropě.
Teprve po 40. letech 18. století začali američtí kolonisté používat termín sladký brambor, aby jej odlišili od „bílých“ brambor.
Předpokládá se, že Jindřich VIII. konzumoval obrovské množství sladkých brambor, zvláště kořeněného sladkého bramborového koláče a Shakespear se o nich zmiňuje ve své hře „Veselé paničky windsorské“.
Více si o batátech můžete přečíst v našem článku!