Hustý a chutný guláš s jemnými kousky hovězího masa a tmavým ležákem je naprosto delikátní a pochutná si na něm celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- 1 kg cibule, nakrájené na malé kostičky
- 1 kg falešné hovězí svíčkové, nakrájené na kousky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sladké papriky
- 340 ml tmavého ležáku
- 2 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1 lžička pepře
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky sušené majoránky
- 700 g brambor
Postup
- Ve velkém hrnci s těžkým dnem na středně vysokém plameni rozehřejte olej a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne (7-10 minut).
- Přidejte hovězí maso, zamíchejte a opékejte, dokud z něj nevyteče šťáva a nevypaří se většina tekutiny v hrnci (asi 10 minut).
- Vmíchejte rajčatový protlak a papriku, vařte asi 1 minutu.
- Přidejte pivo a oškrábejte dno hrnce.
- Přidejte hovězí vývar, sůl a pepř, kmín a majoránku, promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 80 minut.
- Občas můžete zamíchat.
- Po 80 minutách přidejte brambory.
- Podle potřeby přidejte trochu vody.
- Vařte dalších asi 20 minut, podle toho, jak velké kusy brambor máte.
- Podávejte s žitným chlebem, nasekanou petrželkou a každou misku posypte špetkou papriky.
A co takové recepty na fazolový guláš? Vyzkoušejte ho s klobásou, uzeným kolenem či ve veganské podobě!