Příprava: 40 minut
Vaření: 80 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 bažant
- 5 dkg slaniny
- sůl
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- kořenová zelenina (mrkev
- celer
- petržel – celkem asi 15 dkg)
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- špetka tymiánu
- 1,5 dl červeného vína
- citronová šťáva
Postup receptu
- Očištěného bažanta protkneme klínky slaniny a osolíme ze všech stran
- Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme nakrájenou cibuli, pak vložíme bažanta a přidáme koření
- Pečeme v troubě za občasného podlévání horkou vodou
- Často jej přeléváme šťávou, aby se maso nevysušilo
- Zhruba od poloviny pečení podléváme červeným vínem
- Měkkého bažanta vyjmeme a naporcujeme
- Štávu dochutíme citronovou šťávou, případně i solí a procedíme ji na porce bažanta
- Podáváme se šťouchanými brambory nebo dušenou rýží