Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno, ať již bílé nebo červené. Výjimkou není ani tento recept!
Ingredience:
- 2 bažantí prsa a 2 bažantí stehna bez kůže
- 2 šálky nakrájených čerstvých lesních hub
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 5 stroužků česneku
- 1/3 šálku petrželky
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 2 PL vody
- 4 PL másla
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Bažantí maso omyjte a z obou stran osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej společně s dvěma lžícemi másla.
- Nejprve na jejich směsi 2 minuty samostatně restujte bažantí stehna, poté přidejte i bažantí prsa.
- Několik minut maso restujte a poté ho z pánve vyjměte.
- Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a plátky hub.
- Houby duste přibližně 5 minut.
- Poté k nim přidejte nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku.
- Promíchejte a přidejte víno.
- Když se jeho množství zredukuje na polovinu, přilijte do pánve kuřecí vývar a vložte do ní zpět i bažantí maso.
- Přiklopte pánev pokličkou a duste po dobu přibližně 20 minut, než jsou maso i houby zcela měkké.
- Na závěr přidejte kukuřičný škrob, aby se vytvořila omáčka.
Bažanta na víně podávejte s bramborovou kaší posypaného petrželkou.