Tento recept sice zabere dost času, když si připočteme přípravu, ale rozhodně za to stojí! Dokonale pečený bažant na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem je totiž naprostá delikatesa, kterou byste si neměli nechat ujít!
Co budete potřebovat
- 6 šálků vody
- 1/5 šálku soli
- 2 lžíce cukru
- 5 celých bobkových listů, rozdrobených
- 2 velké snítky šalvěje
- 1 celý bažant
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
- 1 lžička nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
- 3 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce vody
- 2 plátky slaniny
- 1 velká snítka rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kolečka
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 3 lžíce kvalitního bourbonu
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
Postup
- Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
- Odstraňte z ohně, přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Přidejte bobkový list a 1 snítku šalvěje.
- Nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu, přidejte bažanta a zatižte ho, aby zůstal zcela ponořený (můžete použít sáček na zip naplněný vodou).
- Vložte hrnec do chladničky.
- Nechte 4 hodiny louhovat.
- Bažanta vyjměte z nálevu a zcela osušte.
- Bažanta vložte do misky prsy vzhůru a nechejte odkrytého v lednici 2 hodiny až přes noc.
- Rošt dejte do středu trouby.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V malé misce smíchejte máslo, šalvěj a rozmarýn.
- Dobře promíchejte a nechte 15 minut uležet.
- Rozpusťte máslo s bylinkami v pánvi se silným dnem na středně vysoké teplotě.
- Bažanta rychle opečte ze všech stran a vložte ho do velké pánve vhodné do trouby nebo do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
- Snižte teplotu na sporáku.
- Do pánve, ve které jste opékali bažanta, přidejte šalotky a resujte, dokud nebudou jemně opečené.
- Do zapékací mísy s bažantem přidejte šalotku a máslo.
- Do pánve přilijte 2 lžíce vody a tu pak nalijte k bažantovi.
- Každý plátek slaniny rozkrojte napůl a bažantí prsa obložte slaninou.
- Do dutiny bažanta zasuňte snítku rozmarýnu, zbývající snítku šalvěje a stroužky česneku.
- Svažte nohy.
- Do zapékací mísy nalijte kuřecí vývar a posypte solí a pepřem.
- Mrkev a cibuli rozházejte kolem bažanta.
- Bažanta polijte bourbonem a ihned zapalte zapalovačem.
- Bažanta vložte do trouby a pečte 40 minut, každých 15 minut podlévejte, zvláštní pozornost věnujte nohám.
- Po uplynutí 40 minut přidejte do omáčky v zapékací míse smetanu a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota prsou nebude 66 °C.
- Vyndejte bažanta z trouby a nechte přikryté volně odpočívat 10 minut.
- Nádivku z bažanta vyhoďte.
- Podávejte s omáčkou a šalotkou ze zapékací mísy.
Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání?