Bažant z trouby se svařeným vínem, šalotkou a ostružinami

Bažant z trouby se svařeným vínem, šalotkou a ostružinami

Pokud chcete svou rodinu či přátele potěšit něčím opravdu delikátním, pak vyzkoušejte následující recept. Pečený bažent se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na který nikdo jen tak nezapomene!

Co budete potřebovat

  • 60 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bažanti
  • sůl a pepř dle chuti
  • 12 šalotek, oloupaných
  • 110 g slaniny
  • 175 g malých žampionů
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 tyčinka skořice
  • 3 hvězdičky anýzu
  • 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 4 snítky tymiánu
  • 300 ml svařeného vína
  • 100 ml portského vína
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 10 g hladké mouky
  • 150 g ostružin
  • pastiňákové pyré, k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 180° C.
  • Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpusťte 25 g másla spolu s 1 lžící olivového oleje.
  • Bažanty osolte a opepřete, a když máslo začne prskat, přidejte jednoho z bažantů do hrnce a celého ho opečte (trvá to asi 5 minut).
  • Přendejte na talíř a opakujte s druhým bažantem.
  • Do čistého hrnce přidejte 25 g másla a 1 polévkovou lžíci olivového oleje, nechte pořádně rozpálit, přidejte šalotku a slaninu a restujte, dokud nezezlátnou.
  • Přidejte žampiony a opékejte dozlatova.
  • Přidejte česnek.
  • Sundejte hrnec z ohně.
  • Bažanty vraťte do hrnce, urovnejte je vedle sebe prsy nahoru a přidejte bobkové listy, tyčinku skořice, anýz, muškátový oříšek a snítky tymiánu.
  • Dobře dochuťte trochou soli a pepře.
  • Zalijte svařeným vínem, portským a přidejte pomerančovou kůru a šťávu.
  • Vše přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 45–50 minut.
  • Když jsou bažanti upečení, vyjměte je z hrnce, položte na prkénko a nechte 5–10 minut odpočívat.
  • Mouku a zbývajících 10 g másla smíchejte dohromady, abyste vytvořili pastu, kterou poté po malých kouscích přidejte do hrnce.
  • Omáčku znovu prošlehejte až k bodu varu, aby mírně zhoustla.
  • Přidejte ostružiny a stáhněte z ohně.
  • Nakrájejte a podávejte půlku bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a žampiony, s velkým množstvím omáčky a pastiňákovým pyré.
Bažanti připravovaní v troubě se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami v hrnci na prkýnku.
www.eatgame.co.uk

Vyzkoušejte i naše další výborné recepty z bažantího masa, nejen pro milovníky zvěřiny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.