Pokud chcete svou rodinu či přátele potěšit něčím opravdu delikátním, pak vyzkoušejte následující recept. Pečený bažent se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na který nikdo jen tak nezapomene!
Co budete potřebovat
- 60 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bažanti
- sůl a pepř dle chuti
- 12 šalotek, oloupaných
- 110 g slaniny
- 175 g malých žampionů
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 tyčinka skořice
- 3 hvězdičky anýzu
- 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 snítky tymiánu
- 300 ml svařeného vína
- 100 ml portského vína
- kůra a šťáva z 1 pomeranče
- 10 g hladké mouky
- 150 g ostružin
- pastiňákové pyré, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpusťte 25 g másla spolu s 1 lžící olivového oleje.
- Bažanty osolte a opepřete, a když máslo začne prskat, přidejte jednoho z bažantů do hrnce a celého ho opečte (trvá to asi 5 minut).
- Přendejte na talíř a opakujte s druhým bažantem.
- Do čistého hrnce přidejte 25 g másla a 1 polévkovou lžíci olivového oleje, nechte pořádně rozpálit, přidejte šalotku a slaninu a restujte, dokud nezezlátnou.
- Přidejte žampiony a opékejte dozlatova.
- Přidejte česnek.
- Sundejte hrnec z ohně.
- Bažanty vraťte do hrnce, urovnejte je vedle sebe prsy nahoru a přidejte bobkové listy, tyčinku skořice, anýz, muškátový oříšek a snítky tymiánu.
- Dobře dochuťte trochou soli a pepře.
- Zalijte svařeným vínem, portským a přidejte pomerančovou kůru a šťávu.
- Vše přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 45–50 minut.
- Když jsou bažanti upečení, vyjměte je z hrnce, položte na prkénko a nechte 5–10 minut odpočívat.
- Mouku a zbývajících 10 g másla smíchejte dohromady, abyste vytvořili pastu, kterou poté po malých kouscích přidejte do hrnce.
- Omáčku znovu prošlehejte až k bodu varu, aby mírně zhoustla.
- Přidejte ostružiny a stáhněte z ohně.
- Nakrájejte a podávejte půlku bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a žampiony, s velkým množstvím omáčky a pastiňákovým pyré.
Vyzkoušejte i naše další výborné recepty z bažantího masa, nejen pro milovníky zvěřiny!