Bohaté benátské kachní ragú se skořicí, pomerančem a bílým vínem skvěle ozvláštní těstoviny pappardelle. Tento pokrm působí svátečním dojmem, ale můžete si ho připravit kdykoli během roku. Snadno se připravuje, skvěle chutná a určitě zapůsobí!
INGREDIENCE
- 2 velká kachní stehna
- 1 mrkev nakrájená najemno
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer nakrájený najemno
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 lžička skořice
- 150 g rajčatové passaty
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml bílého vína
- 1,2 l kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g těstovin pappardelle
- parmazán k servírování
POSTUP
- Kachní stehna osolte a opepřete a poté ji celou potřete ½ lžičkou skořice.
- Stehna opékejte ve velké pánvi s trochou olivového oleje na středním až mírném ohni po dobu 7–8 minut z každé strany, dokud nezhnědnou, a dejte stranou na talíř.
- Do stejné pánve přidejte 1 lžíci olivového oleje.
- Poté přidejte nakrájenou mrkev, cibuli a řapíkatý celer, pomerančovou kůru, bobkový list a ½ lžičky skořice a zvolna restujte 10 minut za častého míchání, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte stehna zpět do pánve a přilijte víno.
- Víno zredukujte na polovinu, poté přidejte pomerančovou šťávu, rajčatovou passatu, rajčatový protlak a vývar a vše promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Pomalu vařte odkryté 2 hodiny, v polovině vaření stehna otočte.
- Pokud se omáčka příliš zredukuje, přidejte více vývaru nebo vody.
- Vypněte sporák a vyjměte kachní stehýnka.
- Nechte stehna 10 minut vychladnout na prkénku a poté maso vidličkou oddělte od kosti.
- Nakrájejte ho nahrubo a přidejte zpět do omáčky.
- Ragú zahřívejte, zatímco se vám budou vařit těstoviny.
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci a pappardelle uvařte podle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte a nechte si trochu vody z vaření pro případ, že by se vám omáčka příliš zredukovala.
- Přidejte těstoviny k ragú.
- Promíchejte a podávejte v miskách s čerstvě nastrouhaným parmazánem.