Čerstvé papričky jsou samozřejmě vynikající, ale jsou přímo neodolatelně dobré, když jsou nakládané. Můžete popustit uzdu své fantazii a použít několik různých druhů paprik dohromady společně s různými druhy pepře. V tomto receptu se meze nekladou. Pálivé, jemné, sladké, slané … použijte jakoukoli odrůdu pepře, na kterou mají zrovna vaše chuťové pohárky zálusk!
Co budeme potřebovat
- 400 g beraních rohů
- 100 ml vody
- 100 ml octa
- Lžíce soli
- Lžíce cukru
- Hrst kopru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce celého pepře
- Lžička celerového semínka
- Bobkový list (na sklenici)
- List křenu (na sklenici)
Postup
- Celé papriky si omyjeme a očistíme
- Několikrát každou papriku propíchneme nožem, aby se nálev dostal i dovnitř
- Na dno každé sklenice si dáme čerstvý kopr, prolisovaný stroužek česneku a kuličky pepře
- Pokud jsme se rozhodli pro bobkový list nebo křen, ty přidáme také
- V hrnci přivedeme k varu ocet, vodu, cukr a sůl
- Zahříváme, dokud se cukr a sůl nerozpustí
- Než lákem budeme papriky zalévat, necháme ho ještě mírně vychladnout
- Mezitím si beraní rohy naskládáme do jednotlivých sklenic
- Snažíme si jich tam namačkat co nejvíce
- Nakonec papriky přelijeme lákem, dokud nejsou zcela ponořené
- Otřeme hrdlo sklenic a uzavřeme víčkem
- Sklenice s lákem necháme vychladnout, poté umístíme do lednice
- Před samotnou konzumací je necháme alespoň 2-3 týdny odpočívat na chladném místě
Tento recept na zavařené beraní rohy je nejlepší pro konzumaci do 6 měsíců.