Vše co potřebujete vědět o bešamelu. Proč se mu říká matka všech omáček?

Znáte bešamel? Už jste ho zkusili připravovat?

A víte, že se z něj dají vytvořit i další lahodné omáčky, které naprosto dokonale dokreslí obrovské spektrum pokrmů?

Seznamte se s postupem přípravy, jeho nutričními hodnotami a dalšími užitečnými tipy, které vám v kuchyni budou při ruce!

Vše se dočtete v tomto článku.

Co je to bešamel?

První věc, kterou musíte o bešamelu vědět je, že je to „matka všech omáček“. Tato omáčka je jedním ze stavebních kamenů klasické francouzské kuchyně, protože se používá k výrobě jiných omáček.

Ve své nejčistší formě se bešamel skládá z másla a mouky, které byly společně uvařeny (směs, které se také jinak říká jíška) a mléka, jen s trochou koření. Výsledkem je hedvábná smetanová omáčka, kterou lze použít buď samotnou, nebo jako základ pro nespočet dalších omáček.

Bešamel má hustou konzistenci a dokáže jídlo dokonale obalit, jak by správná omáčka měla. Prvním krokem při výrobě bešamelu je uvaření jíšky ze směsi mouky a tuku, která poté v dalším vaření nahrazuje zahušťovadlo.

Jemná krémová omáčka z mléka, mouky a másla a bylinek.
Zdroj: minimalistbaker.com

Jak bešamel vyrobit?

Chcete-li si připravit jíšku na bešamel, jednoduše rozehřejte tuk v tomto případě máslo a zašlehejte do něj zhruba stejné množství mouky a vařte ji jen tak dlouho, aby se mouka zbavila své chuti, ale abychom jí nepřipálili.

Jakmile je jíška správně uvařená, dalším krokem je postupně přilévat a vmíchat mléko. Mléko je to, co promění obyčejnou jíšku v omáčku. Ale mléko nemůžete přidat hned celé najednou. Pro vytvoření hladké konzistence, která je u bešamelu nezbytná je potřeba mléko postupně vmíchávat.

Pokud byste mléko nalili všechno najednou, omáčka se stane hrudkovitá a ne dobrá. A my chceme chutnou krémovou omáčku bez hrudek, takže musíme bešamel vařit za častého míchání a mléko přidávat postupně, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.

Jakmile omáčka dosáhne požadované konzistence, bešamel dochutíme solí a muškátovým oříškem.

A to je vše! Teď už stačí jen bešamel použít. Ale opravdu vše, co potřebujete vědět, je, že máte všestrannou, krémově bílou omáčku, která skvěle funguje jako základ pro mnoho dalších variací. Můžete do něj přidat bylinky nebo sýr nebo citronovou kůru nebo chilli prášek.

Ingredience, které musíme použít do pravého bešamelu.
Zdroj: undejeunerdesoleil.com

Video návod jak vyrobit bešamel

How to Make Bechamel Sauce - Easy Homemade Bechamel (White Sauce) Recipe
Zdroj: Very Easy Recipes

Nutriční hodnoty bešamelu (na 100 g)

Kalorie (kcal)SacharidyCukryTukyNenasycené mastné kyselinyCholesterolBílkovinyVláknina
1047 g4,8 g7 g2,2 g8 mg3,8 g0,1 g

Jak bešamel skladovat?

Pokud jste se naučili dělat bešamel, určitě se vám bude hodit jako základ pro další výborné omáčky, třeba ty které jsou popsané níže. Takže vám vřele doporučuji si tuto omáčku pečlivě skladovat, kdyby se nějaká příležitost naskytla.

Jak dlouho vydrží bešamel v lednici?

Bešamel lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až jednoho týdne.

Můžete zmrazit bešamelovou omáčku?

Ano, bešamel lze zmrazit takto:

Jednotlivé porce bešamelu v sáčcích na zip. Ty si jasně označte a opatřete datem, kdy jste je dali zamrazit. Pytlíčky položte do mrazáku naplocho, aby se zmrazily. K rozmrazení omáčku dejte přes noc do lednice. Rozmražená omáčka bude vypadat vodnatě. Proto, než ji použijete, jí prošlehejte na mírném ohni v hrnci, aby se vrátila její původní konzistence. Ihned použijte.

Kam bešamel použít?

Lasagne

Pokud se připravujete na velkou rodinnou večeři nebo si jen chcete připravit něco speciálního, potom jsou lasagne perfektní volbou. Toto jídlo má „vše v jednom“ je neuvěřitelně syté a jak vám každý rodič potvrdí, je to perfektní způsob, jak do omáčky schovat libovolné množství zeleniny. Na vrch bešamelu nasypte sýr a pepř. Vyzkoušejte tyto recepty na lasagne a dostanete lahodný pokrm, kterému málokdo odolá!

Moussaka

Toto jídlo, často popisované jako řecké lasagne, se skládá z vrstev lilku a kořeněného masa přelitého bešamelem. Často obsahuje brambory a cuketu, takže je to perfektní způsob, jak zařadit zeleninu do výtečného pokrmu. Inspirujte se těmito lahodnými recepty na musaku a uvidíte o čem mluvíme!

Do polévek

Pokud si chcete připravit krémovou polévku, bešamel je perfektní způsob, jak jí uvařit. Aby omáčka zhoustla a byla sametová, připravte omáčku na samostatné pánvi a na poslední chvíli jí přidejte do polévky.

Do těstovin

Upečte své těstoviny jako lasagne a polijte je sýrovým bešamelem nebo je klasicky uvařte podle návodu a pouze je vhoďte do bešamelové omáčky a pořádně je v ní obalte. Možností je spousta a vy se můžete inspirovat těmito recepty na těstoviny s delikátními omáčkami.

Omáčky se základem z bešamelu

Bešamelová omáčka

Tradiční bešamelová omáčka se vyrábí vyšleháním horkého mléka do jednoduché jíšky vyrobené z másla a mouky. Omáčku pak dochutíme solí a muškátovým oříškem. Pokud chcete klasiku trochu oživit, udělejte tak s cibulí, hřebíčkem, bobkovým listem a muškátovým oříškem a omáčku vařte, dokud není krémová a sametově hladká.

Smetanová omáčka

Sauce créme je originální klasická smetanová omáčka a také to jedna z nejjednodušších variací z bešamelové omáčky. Ta vznikne tak, že do hotového bešamelu zašleháme hustou smetanu a podle chuti přidáme trochu soli a pepře. Tuto omáčku můžete udělat trochu zajímavější přidáním nasekané pažitky nebo petrželky.

Klasická smetanová omáčka se základem z bešamelu.
Zdroj: thestayathomechef.com

Mornay omáčka

Mornay omáčka se vyrábí obohacením standardní bešamelové omáčky o sýry gruyère a parmazán. Tato bešamelová variace je ideální přílohou k zelenině nebo těstovinám. Je to vynikající volba také ke kuřecímu masu nebo rybám a můžete si pohrát s trochou vývaru a vytvořit variaci omáčky velouté.

Jednoduchá krémová omáčka se sýrem a bešamelem.
Zdroj: monpetitfour.com

Soubise omáčka

Na omáčku soubise orestujte cibuli a pak z ní vytvoříme pyré, tím že jí rozmixujeme naprosto dohladka. Pyré z cibule se poté přidává do bešamelu. Je to klasická smetanová omáčka, kterou lze servírovat ke každému zeleninovému pokrmu, stejně dobře funguje s kuřecím masem. Pro jednoduchou obměnu přidejte do hotové omáčky těsně před podáváním trochu rajčatového protlaku.

Nejlepší omáčka s pyré z cibule a základem z bešamelu.
Zdroj: marieclaire.fr

Sýrová omáčka

Existuje mnoho způsobů, jak udělat omáčku se sýrem, ale jeden z nejlepších je s bešamelovým základem. Vše, co musíte udělat, je přidat sýr čedar, hořčici a worcesterskou omáčku. I tato omáčka se sýrem čedar je skvělá se zeleninou, těstovinami a rybami a funguje stejně dobře i s těstovinami.

Bešamelová omáčka se sýrem čedar.
Zdroj: minimalistbaker.com

Bešamelová omáčka bez mléka

Bešamel používá mléko a máslo, takže se nehodí do speciálních diet, jako jsou ty pro vegany a lidi, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky. Bešamelovou omáčku lze připravit i bez mléka! Její skvělou chuť si můžete vychutnat i se sójovým mlékem, olivovým olejem a moukou.

Použité zdroje

Okay, What Is Béchamel Sauce, Anyway?, ALEX DELANY, Bon Appetit 13. 03. 2019
History of Sauces, What's Cooking America
12 Uses For Leftover Béchamel Sauce, Nate Teague, 21. 07. 2021
HOME RECIPES QUICK AND EASY DINNER RECIPES LUNCH CHICKEN RECIPES MEAT BAKING RECIPES DESSERT RECIPES VEGETARIAN GLUTEN FREE VIDEOS WEB STORIES IN MY PANTRY CONTACT ABOUT PRIVACY POLICY NAVIGATION MENU: SOCIAL ICONS Search Search Home » Recipes » Learn the basics » How to make Béchamel sauce HOW TO MAKE BÉCHAMEL SAUCE, Alida Ryder, Simply delicious 05. 03. 2021