Tato omáčka je sýrovou verzí klasického bešamelu a dá se skvěle využít pro mnoho pokrmů, kam se hodí omáčka s jemnou chutí sýra. Můžete ji servírovat s těstovinami, lasagnemi, rýží i zeleninou.
INGREDIENCE
- 5 lžic másla
- 1/4 šálku hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka, ohřátého
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku nebo podle chuti
- 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- pálivá omáčka dle chuti
POSTUP
- Ve středním hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte mouku, aby vznikla jíška.
- Nechte jíšku vařit 1 až 2 minuty za stálého míchání.
- Po troškách přidávejte mléko, za stálého šlehání nechte směs zhoustnout.
- Zabere to asi 10 minut.
- V případě potřeby snižte teplotu na středně nízkou.
- Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, čedar, parmazán a pikantní omáčku.
- Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
- Omáčku stáhněte z ohně a ihned podávejte.