Bezlepková bábovka s pomerančovou polevou

Bezlepková bábovka s pomerančovou polevou
Příprava: 25 minut Vaření: 65 minut Počet porcí: 10

Bábovka bez lepku plněná bourbonem, sladkým vermutem a koktejlovými třešněmi je naprostou delikatesou, kterou ocení i ti nejnáročnější strávníci!

Ingredience

  • 2 a ½ šálků univerzální bezlepkové směsi + na vysypání formy
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¾ šálku bourbonu
  • 2 lžíce sladkého vermutu
  • cca 40 kapek Bitters
  • 1 šálek másla, pokojové teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 280 g koktejlových třešní bez stonků, dobře scezených a nakrájených

Na polevu

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry z 1 velkého pomeranče
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Postříkejte formu na bábovku nepřilnavým sprejem na pečení, posypte trochou mouky, nakloňte formu, aby byla celá pokryta moukou, a vyklepejte přebytek.
  3. V míse smíchejte bezlepkovou směs, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  4. V samostatné sklenici smíchejte bourbon, vermut a bitters.
  5. V elektrickém mixéru, nejlépe vybaveném lopatkovým nástavcem, šlehejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty vysokou rychlostí.
  6. Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
  7. Přidejte vanilku.
  8. Vypněte mixér, přidejte polovinu moučné směsi, poté bourbonovou směs a poté zbytek mouky.
  9. Promíchejte.
  10. Přidejte třešně a vmíchejte je špachtlí, ujistěte se, že dobře oškrábete boky a dno mixovací nádoby.
  11. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté a bábovka není zlatohnědá.
  12. Bábovku nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté převraťte na mřížku, aby pořádně vychladla.
  13. Vychladlou bábovku položte na dortový talíř.
  14. Moučkový cukr smíchejte s pomerančovou kůrou a 2 lžícemi pomerančové šťávy.
  15. Míchejte, dokud nevznikne hladká a tekutá poleva.
  16. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu pomerančové šťávy.
  17. Polevou potřete celou bábovku a podávejte.
Bábovka bez lepku s pomerančovou polevou servírovaná na kulatém podnose.
www.simplygluten-free.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.