Bábovka bez lepku plněná bourbonem, sladkým vermutem a koktejlovými třešněmi je naprostou delikatesou, kterou ocení i ti nejnáročnější strávníci!
Ingredience
- 2 a ½ šálků univerzální bezlepkové směsi + na vysypání formy
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- ¾ šálku bourbonu
- 2 lžíce sladkého vermutu
- cca 40 kapek Bitters
- 1 šálek másla, pokojové teploty
- 2 šálky cukru
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 280 g koktejlových třešní bez stonků, dobře scezených a nakrájených
Na polevu
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry z 1 velkého pomeranče
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte formu na bábovku nepřilnavým sprejem na pečení, posypte trochou mouky, nakloňte formu, aby byla celá pokryta moukou, a vyklepejte přebytek.
- V míse smíchejte bezlepkovou směs, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné sklenici smíchejte bourbon, vermut a bitters.
- V elektrickém mixéru, nejlépe vybaveném lopatkovým nástavcem, šlehejte máslo a cukr dohromady, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 3 minuty vysokou rychlostí.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře šlehejte po každém přidání.
- Přidejte vanilku.
- Vypněte mixér, přidejte polovinu moučné směsi, poté bourbonovou směs a poté zbytek mouky.
- Promíchejte.
- Přidejte třešně a vmíchejte je špachtlí, ujistěte se, že dobře oškrábete boky a dno mixovací nádoby.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 55 – 65 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté a bábovka není zlatohnědá.
- Bábovku nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté převraťte na mřížku, aby pořádně vychladla.
- Vychladlou bábovku položte na dortový talíř.
- Moučkový cukr smíchejte s pomerančovou kůrou a 2 lžícemi pomerančové šťávy.
- Míchejte, dokud nevznikne hladká a tekutá poleva.
- Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu pomerančové šťávy.
- Polevou potřete celou bábovku a podávejte.