Ani celiaci se nemusí vzdát dokonalých moučníků!
My na ně totiž také myslíme a proto pro vás tentokrát máme 5 delikátních receptů na bezlepkové dorty!
Užijte si variantu s malinami, vanilkou i čokoládou.
Na klasické dorty z pšeničné mouky si ani nevzpomenete!
Naše recepty
Gluten free pečení
- Existuje spousta alternativ klasické pšeničné mouky. Použít můžete třeba rýžovou mouku, mandlovou mouku nebo bezlepkovou mouku, která už je běžně k dostání téměř všude.
- Mnoho z těchto alternativních mouk má však jemnější strukturu než má obyčejná hladká pšeničná mouka.
- Obvykle se proto přidává nějaký typ škrobu, aby směs získala lepší strukturu a trochu pojivové síly. Tapioka a bramborový škrob jsou nejčastěji používané škroby.
- Další složkou, která se přidává do těsta na pečení, je xanthanová guma. Je to klíčová složka v bezlepkovém pečení. Má totiž velký vliv na texturu bezlepkového pečiva. Lepek dodává těstu pružnost a lepivost. Xanthanová guma tyto vlastnosti napodobuje.
A jak se vám naše dnešní recepty na bezlepkové dorty líbily? Napište nám do komentářů!