Tato bezlepková pochoutka je téměř k nerozeznání od klasické verze. A když k tomu přidáte lahodné, štavnaté kachní maso, máte perfektní oběd na stole.
Ingredience
Lokše
- 1 kg brambor
- bezlepková mouka
- sůl
Kachní prsa
- 4 kachní prsa
- sůl dle chuti
Postup
Lokše
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte špetku soli a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé konzistentní těsto.
- Mělo by to být okolo 4-5 PL, ale toto množství záleží na tom, jaké máte brambory a také zda chcete lokše spíše vláčné (méně mouky) nebo tvrdší a sušší (více mouky).
- Z těsta vypracujte válec o průměru 5-7 cm a rozkrájejte na stejné části asi 2-3 cm tlusté.
- Vše záleží na tom, jak velké lokše chcete a také jak máte velkou pánev.
- Každý kousek těsta rozválejte válečkem a opékejte na suché teflonové pánvi z každé strany asi 1-2 minuty.
- Hotové lokše potřete, ideálně kachním tukem, případně máslem nebo olivovým olejem.
Kachní prsa
- Kachní prsa omyjte a vrchní část, kde se nachází tuk, nařízněte.
- Tzn. nejdříve udělejte řezy napříč jednou stranou a pak kolmo na to druhé řezy.
- Cílem je vytvořit strukturu krychle, aby mohl tuk krásně vytéct.
- Takto nařezaná prsa posolte z obou stran a položte na studenou pánev, kterou dejte na mírný plamen.
- Pánev musí být studená, aby tuk začal pomalu vytékat a aby se nepřipekla kůže a zabránila tak vytékání tuku.
- Maso pečte pouze z této jedné strany asi 8-10 minut a průběžně slévejte vyteklý tuk do připravené nádoby.
- Slévání tuku je důležité také proto, aby se maso nevařilo, ale aby se jen vysmažil tuk.
- Pak prsa přendejte na pekáč nebo do zapékací mísy druhou stranou a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů.
- Pokud chcete mít prsa zcela šťavnatá na způsob steaku, bude jim stačit 8-10 minut.
- Pokud máte raději medium, nechte je péct cca 15-20 minut a pokud sušší, nechte je péct 25-30 minut.
- Prsa během pečení neotáčejte.
- Po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout a nakrájejte.