Bezlepkové lokše s kachními prsy

Bezlepkové lokše s kachními prsy
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 12

Tato bezlepková pochoutka je téměř k nerozeznání od klasické verze. A když k tomu přidáte lahodné, štavnaté kachní maso, máte perfektní oběd na stole.

Ingredience

Lokše

  • 1 kg brambor
  • bezlepková mouka
  • sůl

Kachní prsa

  • 4 kachní prsa
  • sůl dle chuti

Postup

Lokše

  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
  2. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  3. Přidejte špetku soli a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé konzistentní těsto.
  4. Mělo by to být okolo 4-5 PL, ale toto množství záleží na tom, jaké máte brambory a také zda chcete lokše spíše vláčné (méně mouky) nebo tvrdší a sušší (více mouky).
  5. Z těsta vypracujte válec o průměru 5-7 cm a rozkrájejte na stejné části asi 2-3 cm tlusté.
  6. Vše záleží na tom, jak velké lokše chcete a také jak máte velkou pánev.
  7. Každý kousek těsta rozválejte válečkem a opékejte na suché teflonové pánvi z každé strany asi 1-2 minuty.
  8. Hotové lokše potřete, ideálně kachním tukem, případně máslem nebo olivovým olejem.

Kachní prsa

  1. Kachní prsa omyjte a vrchní část, kde se nachází tuk, nařízněte.
  2. Tzn. nejdříve udělejte řezy napříč jednou stranou a pak kolmo na to druhé řezy.
  3. Cílem je vytvořit strukturu krychle, aby mohl tuk krásně vytéct.
  4. Takto nařezaná prsa posolte z obou stran a položte na studenou pánev, kterou dejte na mírný plamen.
  5. Pánev musí být studená, aby tuk začal pomalu vytékat a aby se nepřipekla kůže a zabránila tak vytékání tuku.
  6. Maso pečte pouze z této jedné strany asi 8-10 minut a průběžně slévejte vyteklý tuk do připravené nádoby.
  7. Slévání tuku je důležité také proto, aby se maso nevařilo, ale aby se jen vysmažil tuk.
  8. Pak prsa přendejte na pekáč nebo do zapékací mísy druhou stranou a pečte  v předehřáté troubě na 200 stupňů.
  9. Pokud chcete mít prsa zcela šťavnatá na způsob steaku, bude jim stačit 8-10 minut.
  10. Pokud máte raději medium, nechte je péct cca 15-20 minut a pokud sušší, nechte je péct 25-30 minut.
  11. Prsa během pečení neotáčejte.
  12. Po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout a nakrájejte.
Bezlepkové bramborové placky s kachními prsy na talíři
www.dietaje.cool

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.