Jednoduché, a přesto maximálně chutné. Přesně takové jsou tyto domácí těstoviny bez lepku, na kterých si pochutná i ten, kdo nemá problémy s celiakií.
Ingredience:
- 150 g bezlepkové rýžové mouky plus navíc na posypání
- 50 g bramborového škrobu
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce xanthanové gumy
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- 3 velká vejce
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
- Všechny suroviny dáme do kuchyňského robota (ručně se těsto tak dobře nevypracuje) a hněteme do hladkého těsta.
- Takto vypracované těsto přendáme na pomoučenou plochu a pomocí rukou hnětene dalších 5 minut.
- Těsto rozdělíme na 4 – 5 stejných částí. Každou z nich na konci lehce stlačíme pomocí konečků prstů a vsuneme do strojku na těstoviny.
- Začneme na nejširším stupni a postupně snižujeme, aby se těsto několikrát rozválelo.
- Když bude těsto lepit, poprášíme ho rýžovou moukou.
- Při zpracování nepoužíváme ta dvě nejmenší nastavení, protože by se mohlo těsto roztrhat, vzhledem k tomu, že není elastické jako to klasické.
- Vyválíme cca 2 – 3 mm silný plát, dáme jej stranou a zakryjeme vlhkou čistou utěrkou, aby nebylo oschlé.
- Zpracujeme i ostatní kusy těsta. Nakonec nastavíme strojek na těstoviny do polohy na nudle a vyválené těsto necháme projet skrz.
- Pokud si na to netroufneme, můžeme pláty těsta jednoduše nakrájet ostrým nožem na 0,5 cm široké proužky.