Lahodné bezlepkové knedlíky z bramborového těsta s náplní z hovězího masa a cibule ocení nejen celiaci! Z uvedeného receptu připravíte asi 15 knedlíků.
INGREDIENCE
Na bramborové knedlíky:
- 2 střední brambory
- 2 vejce
- 1 šálek hladké bezlepkové mouky
Na náplň:
- 250 g mletého hovězího masa
- 1/2 cibule
- 2-3 stroužky česneku (nebo 1 vrchovatá lžíce sušeného česneku)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené šalvěje
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce omáčky tamari
- 1/2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- černý pepř
- olivový olej
POSTUP
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Vaříme do měkka, scedíme a rozmačkáme je, dokud nezůstanou žádné hrudky.
- Jakmile bramborová kaše trochu vychladne, rozklepneme do ní 2 vejce a mícháme vidličkou, dokud se vše dobře nespojí.
- Postupně přidáváme mouku, dokud nedosáhneme správné konzistence.
- Těsto by mělo být trochu lepivé, ale zároveň by se s ním mělo dobře manipulovat rukama (pokud si ruce nejprve lehce namočíme, aby se nelepilo).
- Polovinu cibule a pár stroužků česneku nakrájíme nadrobno.
- Mleté hovězí maso smažíme na středním plameni na troše olivového oleje, dokud nebude zcela hotové.
- Snížíme teplotu na střední/nízkou a přidáme cibuli a česnek.
- Vaříme pár minut nebo dokud cibule nezměkne.
- Přidáme zbytek ingrediencí a pokračujeme ve vaření po dobu několika minut.
- Necháme trochu vychladnout.
- Lehce si navlhčíme ruce, uchopíme malou hrst těsta a uděláme z něj kouli.
- Kouli zmáčkneme, aby se zploštila na cca 1 cm silnou placku.
- Doprostřed nandáme malou lžičku náplně.
- Nedáváme náplně příliš mnoho, aby se knedlík nerozpadl.
- Opatrně přeložíme knedlík napůl a přitiskneme 2 strany k sobě, abychom ho uzavřeli.
- Poté opatrně zakulatíme okraje a vytvarujeme do koule.
- Přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Knedlíky opatrně přidáváme do vroucí vody a dáváme pozor, abychom hrnec nepřeplnili.
- Každou várku vaříme 3 minuty a scedíme pomocí děrované lžíce.
- Užijte si to!