Bezlepkové pro celiaky

Bezlepkové pro celiaky

Pokud někdo nesnáší lepek, nemusí to hned znamenat konec světa. Jednoduše se jen naučí používat takové recepty, které mu budou vyhovovat. Toto těsto na pizzu je jednoduché, rychle hotové a i když je bez lepku, tak má ve výsledku úžasně křupavou kůrčičku.

Ingredience:

  • 234 g bezlepkové víceúčelové mouky
  • 14 g odtučněného sušeného mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 1 a 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1 polévková lžíce medu (nebo krystalového cukru)
  • 227 ml teplé vody
  • 50 ml extra panenského olivového oleje

Postup:

  • Do nádoby stolního mixéru nasypeme bezlepkovou mouku, sušené mléko, kypřící prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme.
  • Mezitím si do malé misky dáme med (cukr, podle toho co použijeme), teplou vodu, polovinu olivového oleje, instantní droždí a zhruba 80 g suché směsi, která se nám promíchala.
  • Promícháme, aby se směs promísila, přičemž nám mohou vzniknout menší hrudky, ale ty vůbec nevadí.
  • Necháme 30 minut odpočívat, dokud nebude směs hustší a nezačne se z ní linout vůně kvasnic.
  • Jakmile k tomu dojde, přidáme tuto drožďovou směs k suchým ingrediencím do mixéru a na střední rychlost budeme šlehat asi 4 minuty. Těsto bude husté a lepkavé.
  • Mísu zakryjeme a dáme těsto na 30 minut odpočinout na teplé místo.
  • Poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů a na plech nalijeme zbývající olivový olej.
  • Těstě lžící shrneme na plech s olejem, namočíme si ruce a mokrými prsty začneme těsto od středu vytahovat směrem ven.
  • Vytvarujeme jej do kruhu o velikosti cca 28 až 30 cm. Poté necháme těsto 15 minut odpočinout.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 – 10 minut dokud těsto neztuhne.
  • Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, potom ozdobíme tak, jak máme rádi a vrátíme zpět do trouby.
  • Dopékáme zhruba 10 až 15 minut, záleží na typu trouby a také množství náplně. Upečeme dozlatova.
  • Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme.
Křupavé bezlepkové těsto na pizzu
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.