Tyto vánoční perníčky bez lepku mají dokonalou texturu a naprosto skvělou chuť! Vychutnejte si je jen tak samotné, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.
Ingredience
Na těsto
- 250g medu
- 150g třtinového cukru
- špetka soli
- 150g másla
- 350g světlé bezlepkové mouky – příklady vhodné mouky uvádíme níže
- 100g pohankové mouky
- 1 lžíce mouky z hroznových jader
- 100g mletých mandlí
- ½ lžičky xantanové gumy
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
Na polevu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150 g práškového cukru
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo, přimíchejte med, cukr a sůl a nechte zchladnout.
- Smíchejte mouky, mleté mandle, gumu, perníkové koření a prášek do pečiva.
- Vyšlehejte vejce a přidejte k máslové hmotě.
- Přidejte sypkou směs a dobře propracujte v lepkavé těsto.
- Těsto přikryjte a nechte 24 hodin odležet.
- Těsto vyválejte na zhruba ½ centimetru silný plán a vykrájejte požadované tvary.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte na 180°C 12-15 minut.
- Poleva: Důkladně promíchejte práškový cukr s citronovou šťávou.
- Takto vzniklou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.
Do těsta na bezlepkové vánoční perníčky můžete přidat 2 lžíce kakaa. Těsto tak bude tmavší a bílá poleva na něm více vynikne.
Máme pro vás i dalších 6 top receptů na vánoční cukroví s kokosem: kuličky, linecké a další!