Neuvěřitelně měkký, jemný a nadýchaný! Takový je náš recept na chléb z čiroku. Je úplně bez lepku a mléčných výrobků, což na něm ale ani nepoznáte. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami.
Ingredience
- 1 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs bezlepkové mouky již obsahuje)
- 1/2 šálku čirokové mouky
- 2 lžíce psyllia prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 šálku slunečnicového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a 1/2 šálku teplé vody (cca 40 – 46 stupňů Celsia)
- 2 velká vejce, pokojové teploty, rozšlehaná
Postup
- Vymažte 20×10 cm hranatou formu na chléb.
- Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), čirokovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, sůl, sušené droždí a cukr, dokud se vše nespojí.
- Přidejte slunečnicový olej, jablečný ocet, teplou vodu a vejce.
- Minutu nebo dvě dobře promíchávejte, dokud nezískáte těsto, které připomíná husté těsto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového těsta zcela normální).
- Přeneste chlebové těsto do předem vymazané formy a horní část uhlaďte zadní stranou mokré stěrky.
- Formu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout 30 až 40 minut na teplém místě bez průvanu, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a nastavte rošt trouby do střední polohy.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, pečte ho v předehřáté troubě 40 až 50 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý a chléb zní po poklepání dutě.
- Před vyjmutím z formy nechte chléb 10 minut vychladnout a poté jej nechte zcela vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.
- Dobrou chuť!