Bezlepkový jablečný tatin

Bezlepkový jablečný tatin

Pokud patříte k těm, které trápí nesnášenlivost lepku, není hned důvod, zříkat se sladkých pamlsků. Jen si je musíte připravit bez lepku a uvidíte, že si pochutnáte stejně, jako u těch klasických.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku amarantové mouky
  • 1/2 hrnku mandlové moučky
  • 1/3 hrnku bílé rýžové mouky
  • 5 polévkových lžic cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 5 lžic čerstvého nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 vejce velikosti L

Na jablečnou náplň:

  • 5 až 6 středně velkých jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených)
  • 5 lžic čerstvého nesoleného másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 hrnku cukru

Postup:

  • Do velké mísy prosejeme amarantovou, mandlovou a rýžovou mouku. Přidáme cukr a sůl.
  • Pomocí vidličky zapracujeme máslo do mouky.
  • Přidáme lehce rozšlehané vejce a mícháme, dokud se ze směsi nevytvoří koule. Zabalíme do pečícího papíru a dáme na 30 minut do lednice.
  • V pánvi, kterou lze vložit do trouby, rozpustíme na středním ohni 5 lžic másla. Vmícháme cukr a vaříme asi 1 – 2 minuty, aby vznikla karamelová omáčka.
  • Na pánev položíme jednu vrstvu jablek řeznou stranou dolů. Jablka dusíme v karamelové omáčce asi 15 minut, dokud jablka nezměknou (nesmí být měkká a kašovitá).
  • Pánev odstavíme z tepla a předehřejeme si troubu na 220 stupňů.
  • Velký list pečícího papíru lehce posypeme rýžovou moukou. Vychladlé těsto položíme na moukou posypaný papír a přikryjeme druhým velkým listem voskovaného papíru.
  • Pomocí válečku vyválíme těsto na tloušťku 0,5 – 1 cm. Na těsto položíme jídelní talíř, který je větší než pánev a nožem jej ořízneme.
  • Vyválené těsto položíme na jablka v pánvi. Pomalu odlepíme voskovaný papír od těsta. Pomocí vidličky jemně zatlačíme na vnější okraje těsta.
  • Pečeme asi 20 minut, nebo dokud nebude koláček zlatavě hnědý. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
  • Poté překlopíme na servírovací talíř. Nakrájíme a můžeme podávat.
Klasický francouzský obrácený koláč bez lepku.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.