Pokud patříte k těm, které trápí nesnášenlivost lepku, není hned důvod, zříkat se sladkých pamlsků. Jen si je musíte připravit bez lepku a uvidíte, že si pochutnáte stejně, jako u těch klasických.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/2 hrnku amarantové mouky
- 1/2 hrnku mandlové moučky
- 1/3 hrnku bílé rýžové mouky
- 5 polévkových lžic cukru
- 1/4 lžičky soli
- 5 lžic čerstvého nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
- 1 vejce velikosti L
Na jablečnou náplň:
- 5 až 6 středně velkých jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených)
- 5 lžic čerstvého nesoleného másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 hrnku cukru
Postup:
- Do velké mísy prosejeme amarantovou, mandlovou a rýžovou mouku. Přidáme cukr a sůl.
- Pomocí vidličky zapracujeme máslo do mouky.
- Přidáme lehce rozšlehané vejce a mícháme, dokud se ze směsi nevytvoří koule. Zabalíme do pečícího papíru a dáme na 30 minut do lednice.
- V pánvi, kterou lze vložit do trouby, rozpustíme na středním ohni 5 lžic másla. Vmícháme cukr a vaříme asi 1 – 2 minuty, aby vznikla karamelová omáčka.
- Na pánev položíme jednu vrstvu jablek řeznou stranou dolů. Jablka dusíme v karamelové omáčce asi 15 minut, dokud jablka nezměknou (nesmí být měkká a kašovitá).
- Pánev odstavíme z tepla a předehřejeme si troubu na 220 stupňů.
- Velký list pečícího papíru lehce posypeme rýžovou moukou. Vychladlé těsto položíme na moukou posypaný papír a přikryjeme druhým velkým listem voskovaného papíru.
- Pomocí válečku vyválíme těsto na tloušťku 0,5 – 1 cm. Na těsto položíme jídelní talíř, který je větší než pánev a nožem jej ořízneme.
- Vyválené těsto položíme na jablka v pánvi. Pomalu odlepíme voskovaný papír od těsta. Pomocí vidličky jemně zatlačíme na vnější okraje těsta.
- Pečeme asi 20 minut, nebo dokud nebude koláček zlatavě hnědý. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
- Poté překlopíme na servírovací talíř. Nakrájíme a můžeme podávat.