Dokonalý low carb dort, který navíc neobsahuje žádný lepek! Skvělý pro celiaky i ty, kteří si hlídají příjem cukru. Pojďme se na něj společně podívat!
Na třešňovou náplň:
- 1 šálek čerstvých vypeckovaných třešní
- 1/4 šálku vody
- 1 lžíce erythritolu
Na korpus:
- 3/4 šálku másla (nebo kokosového oleje)
- 6 velkých vajec
- 3/4 šálku neslazeného mandlového mléka
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3 šálky mandlové mouky
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 1/2 šálku kakaového prášku
- 1 lžička xanthanové gumy
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce vanilky
- 1,5 šálku erythritolu
Na šlehačku:
- 230 g sýra Philadelphia
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilky
- 1/4 šálku erythritolu
- 3 lžíce čokoládových hoblin na ozdobení
Postup
- Do malého hrnce přidejte třešně, vodu a sladidlo.
- Vařte na středním plameni, dokud třešně nezměknou.
- Nechte zcela vychladnout.
- Vyšlehejte studený sýr Philadelphia v míse stolního mixéru.
- Šlehejte, dokud sýr mírně nezměkne.
- K sýru přidejte 2 šálky smetany ke šlehání, vanilku a sladidlo a pomalu míchejte, dokud se vše dobře nepromísí.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří špičky.
- Nepřemíchejte.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vymažte a vysypte mandlovou moukou dvě 20 cm dortové formy (nebo tři 15 cm dortové formy).
- Na dno přidejte kolečko pečícího papíru, aby se korpus nepřilepis.
- V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, xanthanovou gumu a sůl.
- Ve velké míse nebo ve stolním mixéru šlehejte máslo a erythritol, dokud nebude směs krémová a dobře promíchaná.
- Nechte mixér běžet na nízké rychlosti a přidávejte vejce jedno po druhém.
- Před přidáním dalšího vždy počkejte, až se první zapracuje.
- Jakmile jsou vejce rozmixovaná, přidejte mandlové mléko, vanilku a jablečný ocet.
- V malých dávkách vmíchejte suché ingredience do mokrých.
- Nepřemixujte.
- Těsto bude husté a těžko se roztírá, snažte se ho rovnoměrně rozprostřít po dně dortových forem.
- Pečte 25–30 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu korpusu čisté.
- Před vyklopením na chladicí mřížku nechte 10 minut vychladit v dortových formách.
- Jakmile korpusy vychladnou, navrstvěte rovnoměrně mezi korpusy šlehačku, hobliny čokolády a třešňovou náplň.
- Vršek a boky sestaveného dortu pokapejte případnou zbylou třešňovou náplní.
- Užijte si to!