Bezlepkový štrúdl s mákem

Bezlepkový štrúdl s mákem
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 10

INGREDIENCE

  • 200 g bílého jogurtu
  • 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
  •  špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g másla
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 200 g máku
  • 1/4 l mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • citronové šťáva i kůra
  • případně rozinky nebo vypeckované třešně

POSTUP

  1. V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
  2. K sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
  3. Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
  4. Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Umletý mák dáme do kastrůlku.
  7. Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
  8. Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
  9. Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji například jemně strouhaným kokosem (moučkou).
  10. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  11. Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
  12.  Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
  13. Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
  14. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180°C.
Bezlepkový štrůdl s mákem

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.