Bezlepkový vanilkový dort

Bezlepkový vanilkový dort

Dokonalost na jazyku! Úžasný vláčný korpus potřený vanilkovým máslovým krémem potěší nejen celiaky. Navíc je jednoduchý na přípravu!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 100 g čirokové mouky
  • 110 g mouky z lepkavé rýže
  • 85 g tapiokové mouky
  • 65 g jáhlové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky soli
  • ½ šálku + 1 lžíce másla, pokojové teploty
  • 330 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 225 ml plnotučného mléka, pokojové teploty
  • 120 ml zakysané smetany, pokojové teploty

Na krém:

  • 2 a ½ šálku másla, změkčeného mírně nad pokojovou teplotou
  • 750 g moučkového cukru, prosátého
  • semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu)
  • 1 polévková lžíce + 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ lžičky soli
  • 3-5 lžic smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
  • několik kapek gelového potravinářského barviva, cukrářské posypky (volitelně)

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vyložte dno dvou 20 cm dortových forem pečicím papírem.
  • Do střední mísy prosejte čirokovou mouku, mouku z lepkavé rýže, tapiokovou mouku, jáhlovou mouku, xanthanovou gumu, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo v misce s ručním mixérem šlehejte máslo a cukr při střední rychlosti do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
  • Mixér nechte zapnutý na nízkou rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání promíchejte a seškrábejte strany.
  • Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a míchejte, dokud se nezapracují.
  • Udržujte nízkou rychlost, pomalu přidávejte suché ingredience ve třech dávkách, mezi kterými přidávejte zakysanou smetanu a mléko a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto nalijte do připravených forem a pomocí stěrky ho rozetřete do rovnoměrných vrstev.
  • Oběma formami několikrát poklepejte o pult, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny.
  • Pečte 28–34 minut, dokud koprus po jemném stlačení uprostřed nevyskočí a párátko zapíchnuté do středu nevyjde suché nebo s pár vlhkými drobky.
  • Vyjměte z trouby.
  • Nechte 10 minut vychladnout ve formách a poté korpusy překlopte na mřížku, aby zcela vychladly.
  • Odloupněte pečící papír.

Příprava krému:

  • Po vychladnutí si připravte máslový krém.
  • V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti.
  • S mixérem zapnutým na na nízké úrovni pomalu přidávejte moučkový cukr k máslu ve 4 dávkách a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  • Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte do hladka.
  • Přidejte mléko nebo smetanu, začněte s pouhými 2 lžícemi a podle potřeby přidejte další mléko nebo smetanu, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
  • V případě potřeby přidejte několik kapek gelového potravinářského barviva.
  • První vrstvu korpusu potřete 1 šálkem krému.
  • Přiklopte druhým korpusem a potřete vršek i boky tenkou vrstvou krému.
  • Dort chlaďte 15 minut.
  • Zbývající krém rozetřete po celém dortu a uhlaďte jej odsazenou stěrkou.
  • Ozdobte posypkami.
Vanilkový dort bez lepku na dortovém stojanu, ozdobený cukrářskými posypkami.
www.snixykitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.