I bezmasé rizoto je lahodné.
O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.
Závisí také na technice a postupu, který v tomto případě zaručí mnohem lepší výsledek.
Podívejte se, jak vytvořit dokonalou souhru rýže a zeleniny.
Naše recepty
Tip: Tato rizota vám půjdou od ruky v hlubokých pánvích – třeba některých z naší recenze!
Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř.
Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami.
Můžete zalévat i některou z rychlých teplých nebo studených sýrových omáček, na které najdete recepty na našem webu.
Příprava rýže na rizoto
Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.
Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.
Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.