Bezový džem

Bezový džem
Příprava: 15 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 1

Naučte se dělat džemy z bezových květů s jablečnou nebo pomerančovou šťávou. Jsou jemné a neuvěřitelně aromatické a každý si je zamiluje!

Ingredience

  • 8-10 velkých bezových květů
  • 750 ml čisté jablečné šťávy bez přidaného cukru (nebo pomerančové šťávy bez přidaného cukru)
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce pektinu
  • 1 citron

Postup

  1. Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste odstranili veškerý hmyz nebo prach.
  2. Dejte do velké mísy a zalijte šťávou.
  3. Mísu přikryjte a nechte 24 hodin odstát na chladném místě (ne v lednici).
  4. Vložte malý talíř do mrazničky; budete ho potřebovat ke kontrole, zda je džem ztuhlý.
  5. Sterilizujte sklenice a víčka a položte je dnem vzhůru na čistou kuchyňskou utěrku.
  6. Ochucenou šťávu přeceďte přes jemné sítko do velkého hrnce.
  7. Přidejte citronovou šťávu.
  8. Smíchejte cukr a pektin v malé misce.
  9. Vždy se řiďte instrukcemi na obalu vašeho pektinu!
  10. Pokud se pokyny týkající se potřebného množství pektinu, způsobu použití nebo doby vaření liší od těch v receptu, dodržujte pokyny na obalu.
  11. Do šťávy v hrnci zašlehejte směs cukru a pektinu.
  12. Za častého míchání přiveďte k varu.
  13. Jakmile se směs začne vařit, vařte 4 minuty za stálého míchání.
  14. Odstraňte hrnec z plotny.
  15. Na talíř, který jste měli v mrazáku, nalijte pár kapek džemu.
  16. Pokud ztuhnou téměř okamžitě, je džem hotový.
  17. Pokud zůstanou po minutě tekuté, povařte džem další minutu a znovu zkontrolujte.
  18. Nepřevařujte, nebo příliš ztuhne.
  19. Nalijte džem do sterilizovaných sklenic.
  20. Je vhodnější použít zavařovací trychtýř; díky tomu je plnění lépe zvládnutelné a bezpečnější.
  21. Sklenice uzavřete a nechte vychladnout.
  22. Skladujte na tmavém chladném místě, jako je sklep nebo spíž.
  23. Vydrží minimálně 6 měsíců až 1 rok.
  24. Jakmile sklenici otevřete, uchovávejte ji v chladu a spotřebujte do 2-3 týdnů.
Džem z bezových květů ve sklenici se lžičkou.
www.whereismyspoon.co

Máme pro vás také recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.